Hrvatski radio

Radio Pula

Povratak kuta u umašku osnovnu školu

24.11.2014.

12:36

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sve više učenika, posebice iz osnovnih škola, želi da se ponovno uvede nošenje kuta. U umaškoj osnovnoj školi 'Marije i Line' ta ideja postoji već pet godina, a u anketi koja je tada provedena čak 60 posto učenika izjasnilo se za nošenje školske odjeće. Nedavno je i resorni ministar Vedran Mornar izjavio da je za ponovno uvođenje kuta u škole.

Umaška Osnovna škola 'Marije i Line' početkom iduće godine pokrenut će postupak da se u toj školi nose školske kute kako bi se, kaže ravnatelj Mato Vidović, manje vidjele statusne razlike između učenika te kako bi svi bili jednaki.

Ta je umaška škola još 2009. provela anketu među učenicima o nošenju kuta na nastavi. Tada su organizirali i modnu reviju te pokušali i odabrati kute, no stali su jer se, kaže Vidović, 2011. počelo  razmišljati o tome da se uvede kompletna odora za učenike u školi, ali to bi bio veliki izdatak za roditelje.

Ravnatelj Vidović kaže kako je danas više nego ikad izražena socijalna razlika između učenika i to izaziva podjelu među njima, a nošenjem školske odore, učenici bi, ističe Vidović, manje razmišljali tko ima, a tko nema. Osim toga, djeca bi u školskoj odjeći imala osjećaj pripadnosti jednom kolektivu.

Poslušajte više u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.