Hrvatski radio

Radio Pula

Predsezona je u značajnom plusu

08.07.2014.

15:42

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ovogodišnja turistička predsezona završila je u značajnom plusu. Neke medijske natpise kako su u prvih šest mjeseci turistički rezultati bili izrazito loši, Ministarstvo je opovrgnulo podacima o 7 posto više dolazaka i gotovo 5 posto više noćenja nego lani.

U turizmu 15% više prihoda

Porasli su i prihodi od turizma, a više je i zaposlenih u turističkom sektoru. Tako je predsezona nadmašila lanjsku, pa se optimistično gleda i na glavnu sezonu. 

Ovogodišnja turistička predsezona nadmašila je 2013. godinu. Podaci Ministarstva turizma o povećanju dolazaka i noćenja te prihoda od turizma, koji su u prvih pet mjeseci veći 15 posto nego lani i iznose nešto više od 8 milijardi kuna, najavljuju uspješnu turističku godinu. Dodamo li tome i 12 posto više zaposlenih u turističkom sektoru, uspjeh ne bi trebao izostati, tako barem kažu u resornom ministarstvu.

U prvih šest mjeseci sve hrvatske županije, osim Šibensko-kninske, bilježe pluseve, a turističke minuse iz svibnja nadoknadio je izvrstan lipanj. Najveći rast ostvarile su Istarska i Zadarska županija, rekao je to ministar turizma Darko Lorencin predstavljajući rezultate za prvih šest mjeseci.

Turistički promet u Puli 19% veći

Od značajnijih turističkih brojki izdvojena je Pula s čak 19 posto većim turističkim prometom u usporedbi s istim razdobljem lani. Za to su najzaslužnije velike manifestacije i festivali, poput Outlooka i Dimensionsa po kojima je Pula sve više prepoznatljiva i treće je odredište u Hrvatskoj po broju posjeta na tražilici Google. 

Gledajući po tržištima, lošiji promet nego lani u prvom polugodištu imali su samo Rusi, Nizozemci i Česi. No znatno je povećan broj dolazaka skandinavaca i Britanaca, a posebno veseli, kaže ministar Lorencin, velik porast dolazaka Talijana za čak 10 posto. I oni se, prema riječima jednog talijanskog gosta, polako vraćaju na Jadran.

Više turista očekuje se sredinom srpnja i u kolovozu

Ministar Lorencin očekuje dobru glavnu sezonu. No oprezan je kada govori o slabijem turističkom prometu i bukingu za prvu polovicu srpnja. Kaže da bi taj problem trebao riješiti novi koncept poticanja pred i posezone. 

Premda je glavna sezona tek počela, optimizmu, prema sadašnjim najavama, čini se ima mjesta. A on bi bio i veći da su se na vrijeme riješile rupe koje se svake godine javljaju u prvoj polovici srpnja. Ministar je, čuli smo, optimističan da će se dogodine barem djelomice one riješiti. Ipak to bi nam trebala biti lekcija da pripazimo u budućnosti.

Poslušajte više u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.