Hrvatski radio

Radio Pula

Predsjednički izbori - prvi krug

29.12.2014.

16:00

Autor: Milorad Šikanjić, HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

11.-og siječnja u drugom krugu hrvatski će građani birati predsjednika Republike između Ive Josipovića i Kolinde Grabar Kitarović.

U prvom krugu Predsjedničkih izbora pobijedio je Ivo Josipovć, a u njegovu je stožeru noć u kojoj su se čekali rezultati bila doista duga jer je Kolindu Grabar Kitarović pretekao za samo 1,24 posto glasova.

Najveće iznenađenje je Ivan Sinčić sa 16,42 posto osvojenih glasova, a najveći gubitnik Milan Kujundžić s osvojenih 6,30 posto.

Premijer Zoran Milanović očekivao je veću prednost Ive Josipovića no, kako ističe, Vlada mu je zbog posla koji radi bila teret. A predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko najavljuje da će njegova stranka, zajedno s Kolindom Grabar Kitarović, 11. siječnja imati još veću feštu.

Na Facebook stranici 'Živog zida' danas je upućen poziv prijateljima te stranke da iziđu na drugi krug predsjedničkih izbora i na svoj glasački listić dopišu broj 3 i ime Ivana Sinčića, kako bi spriječili da birački odbori njihove glasove pribroje predsjedničkim kandidatima HDZ-a i SDP-a. 'Želimo poslati jasnu poruku, a to je da ni u snu nemamo namjeru podržati kandidate koji organizirano rade na gospodarskom i moralnom uništenju Hrvatske', poručili su iz Živoga zida.

GONG je ocijenio da su izbori prošli uglavnom u demokratskom ozračju. Bilo je dojava građana o nekompetentnosti, nemaru i neosjetljivosti pojedinih članova biračkih odbora. Građani upozoravaju da su nedovoljno informirani o izbornome postupku, ocjenjuje GONG u priopćenju.

Građanska inicijativa "U ime obitelji" imala je na predsjedničkim izborima 682 volontera. Željka Markić ističe da nisu zapazili veće nepravilnosti, te poziva Državano izborno povjerenstvo da na kraju dana objavi zapisnik i kategorizaciju prigovora.

Više možete poslušati u tonskom prilogu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.