Udruga Zelena Istra, u suradnji s pulskom Osnovnom školom Stoja i udrugom Istarski eko proizvod, pokrenula je odgojno-obrazovni projekt 'Istarski zeleni pjat' čija je svrha promicati zdravu prehranu kod učenika.
11.02.2014.
15:58
Autor: Nives Kalebić
Udruga Zelena Istra, u suradnji s pulskom Osnovnom školom Stoja i udrugom Istarski eko proizvod, pokrenula je odgojno-obrazovni projekt 'Istarski zeleni pjat' čija je svrha promicati zdravu prehranu kod učenika.
Projekt je s 50.000 kuna poduprlo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a danas je najavljen njegov početak.
Dvadesetak učenika pulske Osnovne škole Stoja sudjelovat će u projektu 'Istarski zeleni pjat' i njihova će zadaća biti osmisliti jelovnik sa sezonskim namirnicama i prema tradicionalnim istarskim receptima.
Učenici će recepte izdati u knjižici 'Istarska zelena kuhinja' gdje će razmatrati važnost zdrave prehrane, štetnost upotrebe pesticida i važnost ekološke proizvodnje hrane i ljekovitog bilja, ističe voditeljica projekta Rudija Pavličević.
'Istarski zeleni pjat' trebali bi sačinjavati zdravi ugljikohidrati, voće i povrće koji su osnova zdrave prehrane. O takvoj prehrani, poznatijoj pod nazivom mediteranska, djecu će kroz projekt učiti doktorica Olga Dabović Rac iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. Ističe da pretilost u Istri danas nije prevelik problem, no na zdravu prehranu treba paziti.
Rezultati projekta bit će na proljeće predstavljeni mjerodavnim službama u Županiji i Gradu Puli, a želja je da se recepti iz 'Istarske zelene kuhinje' uvrste u jelovnik u istarskim školama za iduću školsku godinu.
Više poslušajte u tonskom prilogu.
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora