Hrvatski radio

Radio Pula

Predstavljen projekt Metris Plus

17.06.2014.

14:55

Autor: Elvis Morina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Danas je u pulskom Circolu održana završna konferencija o projektu Metris Plus. Organizirale su je Istarska županija i Istarska razvojna agencija.

Projekt Metris Plus financira se u sklopu druge komponente Instrumenta za pretpristupnu pomoć IPA - Jadranska prekogranična suradnja 2007.- 2013. 

Riječ je o tehnologiji za mala naselja od dvije do deset tisuća stanovnika. Ta se tehnologija može uspješno primijeniti u kriznim situacijama kakva je bila u nedavnim velikim poplavama, rekao je Šefkija Okerić, direktor sarajevske Razvojne agencije. Uz tehničku vodu, uređaj filtrira i daje visoko kvalitetnu pitku vodu. 

Projekt se provodio posljednje tri godine tijekom kojih je izrađen i testiran inovativni pročistač otpadnih voda koji se nalazi u metalnom kućištu gdje se događaju biološki procesi razgradnje otpadnih bioloških materijala. Uređaj je mobilan i u slučaju potrebe može ga se premjestiti, istaknula je voditeljica projekta Tea Gobo.

Ukupna vrijednost projekta je 1.768.374 eura, od čega Europska unija kroz program prekogranične suradnje IPA Adriatic sufinancira 85 posto, odnosno 1.503.117 eura, dok ostatak osiguravaju članice projekta.

Nositelj je Istarska razvojna agencija, a partneri su Istarska županija, SVIM - Regionalna razvojna agencija regije Marche iz Italije, slovenski UIP - Univerzitetni razvojni centar in inkubator Primorske, SERDA - Sarajevska regionalna razvojna agencija, ALMA MONS - Regionalna agencija za razvoj malih i srednjih poduzeća iz Novog Sada. Suradnici u projektu su Visoka tehnička škola u Puli te Politehnički studij i Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Poslušajte više u tonskom prilogu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.