Hrvatski radio

Radio Pula

Predstavljena govorna turistička karta Istarske županije

25.11.2014.

12:33

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Puli je predstavljena govorna turistička karta Istarske županije namijenjena slijepim osobama. Pomoću nje mogu se dobiti govorne informacije pri obilasku kulturnih znamenitosti. Riječ je o prvoj takvoj karti u Hrvatskoj.

Istarska županija, prva u Hrvatskoj, dobila je zvučnu turističku kartu za slijepe osobe. Dio je to projekta 'Boje inkluzivnog turizma' koji je s 290 tisuća kuna financiralo Ministarstvo turizma. Nositelj je priojekta Društvo turističkih vodiča Pule, a izrađen je uz pomoć Udruge slijepih Istarske županije. Projekt je, kaže predsjednik udruge Zlatko Kuftić, obuhvaćao edukaciju turističkih vodiča za pristup slijepoj osobi, edukaciju slijepih osoba za rukovanje pametnim telefonima, odnosno zvučnim vodičem Pule i Premanture te turističku kartu Istre napravljenu u zvučnoj tehnici.

Pomoću karte slijepe osobe lakše će doći do svih turističkih informacija, a zahvaljujući edukaciji turističkih vodiča za pristup slijepim osobama, već sada im je omogućeno prilagođeno razgledavanje pulskih znamenitosti.

Cijena poziva za korištenje zvučne turističke karte Istre je 5 kuna. Na web stranici Udruge slijepih moći će se skinuti i aplikacija zvučnog vodiča za slijepe osobe koji će ih voditi kroz Pulu i Premanturu. Ideja je, čulo se, da se karta prevede i na strane jezike kako bi bila dostupna slijepim i slabovidnim turistima koji posjećuju Istru.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.