Hrvatski radio

Radio Pula

Pri kraju obnova Rovinjske i Tartinijeve

08.01.2014.

09:59

Autor: Petra Neuner Geržinić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Radovi punom parom napreduju na pulskom Monte Zaru. Iako, zanimljivo, bez zadanog roka završetka. Obnavljaju se Rovinjska i Tartinijeva. Rekli bi Puljani - napokon.

Jer Rovinjska je za promet bila zatvorena više od dvadeset godina, i to zbog urušavanja ceste. Naime, te su ulice skrivale prastari rudnik.

Prometnica u perspektivi. Nova fekalna i oborinska kanalizacija, struja, plin, optički kabeli, nakon dva desetljeća spojena vodovodna mreža. I javna rasvjeta. Pravo osvježenje za stanovnike Monte Zara. A sa sanacijom se odugovlačilo zbog podzemnih nepoznanica. A dolje se, nitko ne zna koliko, skrivao spoj prirodnih kaverni i prastarog rudnika. Tu su nastupili pulski speleolozi.

Vide se tragovi iskapanja rude, kako su slagali kamenje vapnenca koji im je bio višak, nismo našli na prostore nekog speleološkog objekta, nema siga, samo su male sige izrasle preko iskopanih dijelova, ima nekakvih prirodnih niša koje su uglavnom posljedice iskapanja. Istaknuo je Matej Mirkac, predsjednik Speleološke udruge Pula. Glavninu su speleolozi otkrivali puzeći pa i na koljenima. I otkrili splet kanala dugih oko 280 metara, površine 600 četvornih metara. Stoga je nadzemna sanacija zahtijevala malo više vremena.

Sanacija je obavljena u punoj širini prometnice od ogradnih zidova do objekata na način da samo išli po tri metra kopati do dna vaditi loš materijal, podzidati. Rekao je glavni projektant i nadzorni inženjer Vinko Burić.

Radovi se polako privode kraju, no ionako nije bio predviđen rok za završetak. Upravo zbog iznenađenja koja bi se mogle pojaviti na terenu. Poput posljednje kaverne otkrivene izvan zone radova - prilikom provođenja strujnih kabela. Rovinjska i Tartinijeva za mjesec - dva dobit će nov izgled. I zauvijek sakriti tragove nekih starih vremena.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.