Hrvatski radio

Radio Pula

Pripreme za Schengen u pulskoj Zračnoj luci

17.07.2014.

18:13

Autor: Danijela Dorani

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U pulskoj Zračnoj luci završena je prva od triju faza prilagodbe šengenskom režimu.

Zgrada terminala međunarodnih letova prilagođena je kako bi se odvojio protok putnika iz Europske unije. Radovi su financirani u sklopu europskog projekta prekogranične suradnje Adriair u iznosu od 11,5 milijuna kuna od čega se 870 tisuća odnosi na pulsku Zračnu luku.

Ciljevi projekta su stvaranje sigurnosnih preduvjeta za ulazak u šengensku zonu ali i uspostavljanje letova između dviju obala Jadranskog mora takozvanim Air Taxi prijevozom - malim zrakoplovima koji prevoze petero-šestero putnika, istaknuo je direktor pulske Zračne luke Svemir Radmilo.

Radmilo se osvrnuo i na turističku sezonu u Zračnoj lucu Pula istaknuvši kako Zračna luka nije osjetila takozvanu srpanjsku turističku rupu.

U prvih 16 dana ovoga mjeseca zabilježen je porast broja putnika od 14 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a devet posto od početka godine. Do kraja godine očekujemo plus od deset posto, zaključio je Svemir Radmilo i još jednom istaknuo značajan pad gostiju iz Rusije u zadnje dvije godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.