Hrvatski radio

Radio Pula

Problemi istarskih poljoprivrednika; 'plamenjača', 'paunovo oko'

04.08.2014.

13:52

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Velike količine oborina, snažni pljuskovi koji se izmjenjuju sa sunčanim razdobljima te relativno visoke temperature, prouzročile su velike probleme istarskim poljoprivrednicima.

I dok su se na početku srpnja poljodjelci radovali kiši, jer polja nisu morali zalijevati kao protekle dvije sušne godine, zbog neuobičajeno obilnih oborina pojavile su se druge pošasti.

U nasadima su se pojavile različite bolesti i šetnici pa će, prema trenutnom stanju i procjenama, na istarskim poljima urod na nekim kulturama, unatoč zaštiti, biti manji od očekivanog. Trenutno najveći je problem plamenjača kaže Zrinka Krpan Buić, stručna savjetnica za zaštitu bilja Savjetodavne službe Istarske županije. Od povrtlarskih kultura do sada je najviše stradala rajčica, pa iako je puna ploda, izgleda kao da je spaljena.

Dakle, vrijeme je idealno za razvoj i ove bolesti. Poljodjelci će stoga i u idućem razdoblju morati provoditi pojačanu zaštitu nasada. Slično je i u maslinicima, kaže agronomkinja Zrinka Krpan Buić u kojima se, neuobičajeno za ovo doba godine, pojavilo paunovo oko.

Kako se ova bolest, kad se jednom pojavi, ne može iskorijeniti, maslinari štetu mogu samo smanjiti i to tako da redovitim tretiranjem nasada pod kontrolom drže infekcijski potencijal bolesti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.