Hrvatski radio

Radio Pula

Program ranog otkrivanja raka prostate

04.10.2022.

15:27

Autor: HRT

Opća bolnica Pula

Opća bolnica Pula

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Sukladno Operativnom planu aktivnosti za socijalnu podršku i zdravlje Grada Pule, u veljači 2022. godine, Grad Pula i Opća bolnica Pula potpisali su Ugovor o sufinanciranju programa ranog otkrivanja tumora prostate. Izvršitelj programa je Odjel urologije Opće bolnice Pula.

Zašto je program bitan?


Tumor prostate najčešći je tumor u muškaraca u svim razvijenim zemljama pa tako i u Republici Hrvatskoj. Godišnje u Hrvatskoj umire nešto manje od 800 muškaraca. Tumor se nažalost, u oko 60% slučajeva otkriva u uznapredovanoj fazi, odnosno kada je bolest već raširena i kada je liječenje moguće, ali nije jako uspješno. Stoga, stadij vremena otkrivanja bolesti je iznimno važan.


Tumor prostate može se danas vrlo uspješno i sigurno liječiti ukoliko se bolest otkrije na vrijeme.


Cilj Programa ranog otkrivanja je podizanje razine svijesti, povećanje broja pregledanih muškaraca rizične dobi, praćenje rezultata dijagnostike i liječenja oboljelih kako bi se poboljšala kvaliteta života.


Kome je program namijenjen?


Programom bi se obuhvatili svi muškarci s područja grada Pule, stariji od 50 godina, a koji do sada nisu bili pregledavani kod urologa.


Naručivanje.


Naručiti na pregled se može osobno ili putem liječnika obiteljske medicine:

· Telefonom = na broj 052/376-150 svaki radni dan od 14.30 do 15.30 sati

· Elektronički na adresu urologija@obpula.hr


Po dobivenom zahtjevu medicinski djelatnik će iz poznatih podataka (ime i rezime, datum rođenja) provjeriti da li je osoba već pregledavana od urologa i ukoliko nije, osigurat će se termin.


Za ovaj preventivni pregled nije potrebna uputnica liječnika obiteljske medicine.


Termini i lokacija pregleda.


Pregledi će se u 2022. godini obavljati subotom, u slijedećim terminima: 15.10.; 22.10.; 29.10. i 05.11.2022. godine.


Lokacija pregleda je Urološka ambulanta Opće bolnice Pula (zgrada Poliklinike) koja ima osigurane sve uvjete za obavljanje pregleda, uključivo potpunu intimu i diskreciju.


Način pregleda. Pregled traje 20 minuta i obuhvaća: anamnezu, fizikalni pregled sa digitorektalnim pregledom te orijentacijski ultrazvuk urotrakta. Po završenom pregledu izdaje se specijalistički nalaz. U slučaju da se ustanovi sumnja na malignu bolest pacijentu će se odmah dodijeliti termin za daljnju obradu u žurnom postupku (unutar 7 dana).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.