Hrvatski radio

Radio Pula

Program ranog otkrivanja raka vrata maternice

24.01.2014.

15:12

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zavod za javno zdravstvo počeo je prije nešto više od godinu dana s provođenjem Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice od kojeg u Hrvatskoj godišnje oboli više od 300 žena, a trećina njih izgubi bitku s tom opakom bolešću.

Naša se zemlja ovom javnozdravstvenom akcijom uključila u Europski tjedan borbe protiv te bolesti, koji upravo završava. Cilj je Nacionalnog programa, pozivom na kućnu adresu, podsjetiti na važnost redovitih pregleda.

Poziv mogu očekivati djevojke i žene od 25. do 64. godine koje na ginekološkom pregledu nisu bile tri godine. Cilj je programa u trogodišnjem razdoblju obuhvatiti 85 posto ciljne populacije i smanjiti pojavnost raka grlića maternice za 60, a mortalitet za 80 posto. 

Rak vrata maternice može se spriječiti, i to čak u 95 posto slučajeva. Potrebno je odlaziti na redovite ginekološke preglede i napraviti Papa test, a postoji i mogućnost cijepljenja djevojaka protiv HPV-a pa se svakako treba odazvati na poziv za pregled upućen u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice.

Više poslušajte u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.