Hrvatski radio

Radio Pula

Proizvodnja pjenušca u Istri

31.12.2014.

13:11

Autor: Klara Dujmović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Godini koja nam dolazi - sigurno ćemo nazdraviti i to pjenušcem. Možda niste znali ali u potrazi za vrhunskim pjenušavim vinom ne morate u Francusku dovoljno je otići u Vrh - mjestašce nedaleko Buzeta. Ondje je proizvodnja pjenušaca stara obiteljska tradicija.

Još uvijek ljudi rade svojih pedesetak boca i kad te netko zove u konobu za pit onda znaš da ideš pit vino ako te netko zove na botelju, tako se zove naš proizvod, onda znaš da ideš pit pjenušavo vino, kažu nam.

I to ne bilo kakvo. Već prirodno pjenušavo vino proizvedeno na isti način poput najpoznatijih šampanjaca. Samo što je taj naziv rezerviran isključivo za pjenušce iz francuske pokrajine Champagn. No, i ovaj Vrhuvski ima romantične francuske korijene kaže Mauro Grbac.

Kaže legenda da je na današnjem teritoriju jezera Butoniga jedna lokalna djevojka našla ranjenog vojnika u Napoleonovo doba. I kao dvoje maldih ljudi, zagledala se u njega, s obzirom da je bio ranjen ona ga je njegovala, odvela kući i ostao ej kod njih. Iz zahvalnosti što mu je ona spasila život, njegovala ga on je lokalnim ljudima odao tradiciju proizvodnje pjenušavih vina, dodaje Mauro Grbac.

Bez rasipanja. Da bi vino na prirodan način postalo pjenušavo potrebne su tri godine. Stoga u dobrome društvu uživajte u svakoj kapljici ovoga jedinstvenog pića.

Više možete poslušati u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.