Hrvatski radio

Radio Pula

Prosječna plaća 5.266 kuna

07.07.2014.

13:20

Autor: Hrvatski Radio

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U drugom tromjesečju ove godine prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj iznosila je 5.266 kuna, a ako joj se pribroje isplaćeni bonusi 5.326 kuna, što je najniži iznos prosječne plaće od 2012. godine, pokazuje najnovije istraživanje portala MojPosao.

U drugom tromjesečju 2012. godine prosječna plaća bila je 553 kune viša od plaće u drugom kvartalu ove godine, a podaci istraživanja pokazuju da je nakon toga prosječna plaća padala svakog kvartala, osim kratke stagnacije u drugom i trećem tromjesječju 2013. godine.

Osim top menadžmenta, koji ima 121% višu plaću u odnosu na prosjek, najplaćenija zanimanja su iz područja tehnologije i razvoja sa 79% te telekomunikacija s 41% višom plaćom od prosječne. Najniže prosječne plaće imaju radnici u pomoćnim zanimanjima - 42% niže, te radnici u tekstilnoj i kožnoj industriji - 41% niže od prosječne. 

Rezultati istraživanja pokazuju da se u Hrvatskoj ipak isplati dobro obrazovati jer osobe sa završenim fakultetom imaju 50% višu plaću od onih sa srednjom školom, a magisterij ili doktorat povećava plaću za čak 101% u odnosu na srednju stručnu spremu.

Najvišu plaću imaju ispitanici s poslijediplomskim obrazovanjem, čak 62% više od prosjeka. Ispitanici s visokom stručnom spremom imaju 21% višu plaću, a oni sa srednjom stručnom spremom 19% nižu plaću od prosjeka. Plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu veće su za 16% od prosjeka, dok su plaće u udrugama 12% manje te prosječno iznose 4.619 kuna. Plaće u tvrtkama u državnom vlasništvu su tri posto više od prosjeka, kao i plaće zaposlenih u javnoj i lokalnoj samoupravi.

I dalje se više isplati raditi u velikim tvrtkama, jer su plaće u tvrtkama s više od 1000 zaposlenika sedam posto veće od prosjeka. Plaće u poduzećima s 21 do 50 zaposlenika kreću se oko prosjeka, dok su u tvrtkama s manje od 10 zaposlenih 12 posto ispod prosjeka. 

Podaci pokazuju da muškarci u prosjeku primaju devet posto više plaće od žena, što je porast od jedan posto u odnosu na prvi kvartal 2014. godine.

U Istarskoj županiji plaća 8 posto ispod prosjeka
Gledano prema županijama, najviše plaće su zabilježene u Gradu Zagrebu - 14% iznad prosjeka, a slijede Zagrebačka i Dubrovačko-neretvanska županija, gdje su plaće malo niže od prosjeka, dok su plaće u Istarskoj županiji 8% su niže od prosjeka. Najniže plaće zabilježene su u Požeško-slavonskoj županiji, čak 24% ispod prosjeka. 

Na početku karijere, dok još nemaju iskustva, ispitanici imaju 18 posto manju plaću od prosjeka, s godinom do dvije iskustva primaju šest posto nižu plaću. S tri do pet godina iskustva plaća im je četiri posto viša od prosjeka, a sa šest do deset godina plaća raste na osam posto višu od prosječne.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.