Hrvatski radio

Radio Pula

Proslava blagdana Sv. Tome

03.07.2014.

09:00

Autor: Bruno Krajcar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Danas je blagdan Setoga Tome apostola, zaštitnik Pule i pulske biskupije.

Današnjem blagdanu prethodila je trodnevna priprava u pulskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije. Blagdan Svetoga Tome uveličat će združeni zborovi pulskih gradskih župa koji će otpjevati svečanu večernju kao uvod u svečano misno slavlje u pulskoj prvostolnici s početkom u 19 sati.

Misno slavlje uz koncelebraciju svećenika Pulske biskupije predvodit će porečki i pulski ordinarij monsinjor Dražen Kutleša.

U povijesnim zapisima nalazimo da je u Puli već u prvoj polovici 4. stoljeća postojala jednobrodna bazilika svetoga Tome uz istočni zid Katedrale prema Kandlerovoj ulici, na mjestu današnjeg Parka žrtava Vergarole. Dokaz je to postojanja kršćanstva na ovim prostorima gotovo od samih početaka.

Sveti Toma rođen je u ribarskom mjestu Batsaidi na obali Genezaretskog jezera. Bio je jedan od dvanaestorice Isusovih apostola, a možda je najpoznatiji po nevjeri u Isusovo uskrsnuće, zbog čega ga zovu i Nevjerni Toma.

Poznat je i pod nazivom Blizanac, zbog aramejskog značenja njegova imena. Sveti Toma apostol podnio je mučeništvo u Indiji gdje je propovijedao evanđelje. I danas se kršćani u Indiji nazivaju Tomini kršćani, a zaštitnik je i arhitekata i graditelja, te mnogih drugih gradova i zemalja širom svijeta.

Poslušajte više u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.