Hrvatski radio

Radio Pula

Pula krajem rujna dobiva obalni kolektor

29.08.2014.

15:19

Autor: Klara Dujmović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Krajem rujna u rad će se pustiti obalni kolektor na pulskoj Rivi te će zaljev konačno biti bez fekalnih voda koje su istjecale u njega.

Najavio je to u Puli direktor Herculanee Igor Stari koji je predstavio i buduće aktivnosti na gradnji kanalizacijskog sustava.

Na gradnji pulske gradske kanalizacije intenzivno se radi od 2007. godine. Do sada su položeni kilometri cijevi, izgrađen je obalni kolektor i četiri crpne stanice koje će fekalne vode preusmjeravati na gradski pročistač. Direktor Herculanee Igor Stari ističe da će se idućih mjesec dana svi kanalizacijski ispusti postupno preusmjeravati na obalni kolektor koji će u cijelosti biti u funkciji potkraj rujna.

Mislim da ćemo 80-90 posto svih fekalnih voda Pule preusmjeriti na uređaj. Prije izgradnje obalnog kolektora, to je bilo 30 posto. To je bio postotak koji smo postizali faznom gradnjom. Rekao je Stari.

Do sada je za to izdvojeno oko 230 milijuna kuna. Grad još mora izgraditi fekalni kolektor kod zgrade Croatia osiguranja i Pošte, ističe Igor Stari dodajući kako ih još očekuje i gradnja pročistača otpadnih voda na Valkanama.

Pula bi potpuno izgrađeni kanalizacijski sustav trebala imati do kraja 2018. godine, jer je na to obvezuju europske direktive.

Pogledajte fotogaleriju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.