Hrvatski radio

Radio Pula

Pula: Prosvjed roditelja djece s invaliditetom

28.01.2014.

15:11

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Stotinjak roditelja i djece s invaliditetom okupilo se na pulskoj Portarati na mirnom prosvjedu koji je zbog ukidanja ili smanjivanja određenih prava organizirala Facebook grupa pod nazivom 'Pomozimo djeci sa invaliditetom'.

Grupa ima više od tri tisuće članova, a pulski je prosvjed potpora onom koji se istodobno održao pred zgradom Vlade na Trgu sv. Marka u Zagrebu. 
Dvjestotitnjak roditelja djece s invaliditetom održalo mirni prosvjed u Zagrebu 

Nova invalidska kolica svake četiri a ne svake dvije godine kao do sada, skidanje s liste HZZO-a ortopedskih uložaka ili znatno produljivanje rokova za nabavku novih cipela, samo su neke odredbe novog Pravilnika o korištenju invalidskih pomagala koje su za roditelje djece s invaliditetom neprihvatljive. K tomu, novi Zakon o socijalnoj skrbi, koji se primjenjuje od početka godine, predviđa da roditelj čije je dijete s invaliditetom više od 4 sata u školi ili nekoj udruzi, gubi status njegovatelja. Obrazloženje kako je riječ o štednji, posve je neprimjereno, ističe članica grupe i majka djevojčice s invaliditetom Lorena Buršić.

Dvadesetjednogodišnjem Marinu Giljeviću smeta ne samo odnos zakonodavca prema najslabijima u društvu, nego i ono što doživljava svaki dan kao osoba u invalidskim kolicima.

To je već treći prosvjed koji su organizirali roditelji djece s invaliditetom. Prethodna dva urodila su plodom i najvažnije primjedbe roditelja su prihvaćene, podsjeća Lorena Buršić, članica Facebook grupe koja je organizirala današnji prosvjed. Nada se kako će i ovaj put druga strana uvidjeti u kakav je težak položaj novim odredbama dovela djecu s invaliditetom i njihove roditelje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.