Hrvatski radio

Radio Pula

Puna je Pula - 1914.

28.05.2014.

16:53

Autor: Danijela Dorani

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Iz bezbrižnog ljeta u veliki rat - Europa i Istra 1914." - naziv je okruglog stola koji je održan u pulskom Domu hrvatskih branitelja čime je počelo obilježavanja stote godišnjice od početka 1. Svjetskog rata. Pula i Istra tako se pridružuju većini europskih zemalja koje će u iduće četiri godine raznovrsnim programima propitivati značaj i posljedice povijesnih događaja toga vremena.

Svrha susreta, kao i cijelog programa obilježavanja početka Prvoga svjetskog rata, nije govoriti o njegovim uzrocima i bitkama nego propitivati društvene, povijesne pa i psihološke procese koji su do njega doveli kao i njegove dalekosežne posljedice na današnji život u Puli, Istri i cijeloj Europi, objasnio je povjesničar Maurizio Levak. No u Istri je, kaže Levak, to razdoblje ostavilo drugačije posljedice nego u Europi.

Sudionici okruglog stola bili su povjesničari Davor Mandić i Tvrtko Jakovina, književnik Miljenko Jergović, novinar i publicist Dragutin Lučić, a moderatori Ivan Žagar i Bojan Munjin. Program je pratila i mnogobrojna publika, a okrugli stol će se u cijelosti emitirati na Trećemu programu Hrvatskoga radija. Skup su organizirali Istarsko povijesno društvo i udruga San(j)am knjige u Istri. U nastavku možete poslušati prilog te pogledati galeriju fotografija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.