Hrvatski radio

Radio Pula

Radin za povlačenje odluke o upisima u srednje škole

04.07.2014.

14:58

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zastupnici nacionalnih manjina zatražili su danas od Ministarstva obrazovanja da odustane od kriterija po kojem razredna odjeljenja u srednjim školama ne mogu imati manje od sedam učenika, a dio ih je najavio da će u protivnom povući svoju podršku aktualnoj vladi.

Ako će se zbog ove odluke ukinuti i jedan talijanski razred, neka više ne računaju na moju podršku, poručio je zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin na konferenciji za novinare. Objasnio je da je Ministarstvo u svibnju donijelo odluku o osnivanju razrednih odjeljenja koja bi, upozorava, u pitanje dovela opstanak pojedinih odjeljenja pa i čitavih manjinskih škola.  

Tvrdi da je odluka Ministarstva suprotna Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina, međunarodnim ugovorima i odluci Ustavnog suda iz 1997., po kojoj bi takav kriterij ograničio i umanjio pravo na školovanje na manjinskom jeziku i pismu. 

Radina su podržali i zastupnici srpske, mađarske, bošnjačke, češke i romske manjine, koji se boje da će ukidanje manjinskih odjeljenja u srednjim školama dovesti do asimilacije manjina.  

Dragan Crnogorac (SDSS) kazao je da zbog naputka Ministarstva nema upisa u nastavu na srpskom jeziku u 3. srednjoj školi u Vukovaru te da se djecu upućuje da se upišu u programe na hrvatskom jeziku.  

Zastupnik mađarske manjine Šandor Juhas upozorava da je Ministarstvo u potpunosti dovelo u pitanje obrazovanje na mađarskom jeziku te da će se, ako nastave inzistirati na kriteriju minimalnog broja učenika, ugasiti srednjoškolski centar u Osijeku, jedina institucija u Hrvatskoj u kojoj se srednjoškolci školuju na mađarskom jeziku. 

Nema budućnosti nacionalnih manjina bez školovanja na manjinskim jezicima. Ministarstvo mora povući svoju odluku, da dobijemo trajnu sigurnost, a ne da se roditelji koji upisuju djecu u manjinske škole iz godine u godinu moraju pitati hoće li im djeca završiti tu školu ili će se ona ukinuti, rekao je Juhas.  

Zastupnik češke i slovačke manjine Vladimir Bilek zabrinut je za školovanje na manjinskim jezicima u Daruvaru i područnim školama, a iako je član HNS-a, ističe da je prije svega zastupnik manjina i da će, ne posluša li Ministarstvo njihov apel, razmisliti o svojoj podršci Vladi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.