Hrvatski radio

Radio Pula

Radovi na Bazilici svete Marije Formoze

17.09.2014.

15:51

Autor: Slađana Bukovac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Desetogodišnje istraživanje jedne od najznačajnih građevina u povijesti Pule, bazilike Sveta Marija Formoza, i ove je godine rezultiralo novim otkrićima.

Otkriveni jugozapadni zid Svete Marije Formoze potvrđuje ono što se pretpostavljalo: građevina je bila jednako velika kao Eufrazijana, a vjerojatno barem jednako toliko raskošna. Istraživanje je zahtjevno jer je bazilika oštećena temeljima austrougarskog zdanja koje je na njoj izgrađeno, i to sa sustavom drvenih pilona, kao u Veneciji.

Kada to budemo nadograđivali, kameni materijal koji su Austrijanci uzeli, poetski rečeno, vratit ćemo temeljima bazilike, rekao je voditelj projekta, arheolog Željko Ujčić.

Austrijanci su za temelje koristili spolije, dijelove starih građevina. Među njima je pronađen lijep reljef s ranokršćanskim pleterom. Uništeni dijelovi zidova Marije Formoze obnavljaju se tradicionalnim načinom gradnje, pijeskom i vapnom.

U budućnosti bi ovaj lokalitet trebao postati arheološki park, objašnjava Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre. Sveta Marija Foroza sagrađena je u 6. stoljeću, stradala je u požaru u 13. stoljeću, a potom je sustavno pljačkana, dok u 17. stoljeću od njezinog kamenja nije izgrađena gradska palača.

Inače, Bazilika svete Marije Formoze bila je duga 32, a široka 19 metara, dok se pretpostavlja se da su na njezinu mjestu prethodno bile ruševine Minervinog hrama.

Više možete poslušati u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.