Hrvatski radio

Radio Pula

Radovi na zaštiti rimske vile

22.10.2014.

14:24

Autor: Petra Neuner Geržinić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na poluotoku Katoru u Umagu sredinom rujna započeli su radovi na zaštiti ugroženog dijela rimske vile iz razdoblja od prvog do četvrtog stoljeća. Radove je organizirao Muzej grada Umaga uz financijsku potporu grada i Ministarstva kulture, ukupno oko 70 tiusća kuna

Arheološki ostaci vile na tome lokalitetu predstavljaju gospodarski dio rimske vile dok se rezidencijalni pruža na rtu Tiola. O veličini i bogatstvu vile svjedoče ostaci mozaika, monumentalne grobnice, ali i antička luka te vivarum, odnosno riblje uzgajalište.

Voditeljica projekta Biljana Petrović Markežić kaže da je arheološkim istraživanjima otkriveno da se tu nalaze dvije prostorije. Njihova namjena zasad još nije jasna, no sljedeća istraživanja sjevernije od sadašnjeg lokaliteta, gdje su vidljivi mozaici u profilu, mogli bi potvrditi pretpostavke da se radi o prostorima koji su služili vlasniku ili upravitelju imanja. Prije negoli se krene u daljnja arheološka istraživanja, radovi na zaštiti još traju.

Toni Šaina iz Hrvatskog restauratorskog zavoda pojašnjava da su izvedeni konzervatorsko restauratorske radovi na mozaicima, zidnim žbukama i zidovima te sanacija. Nakon konzervacije zidovi će se pokriti slojem geotekstila i vapnenom žbukom, a podnica i mozaik sa slojem pijeska, a sve kako bi se zaštitilo od daljnjih udara mora, kiše i vjetra.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.