Nakon pršuta - i kobasica je u Istri dobila svoj festival. U Svetom Petru u Šumi održava se pod nazivom 'S kobasicom u Europu. Prisutno je 30-ak proizvođača - održano je i natjecanje u njihovoj izradi.
18:31 / 16.02.2014.
Autor: Hrvatski Radio
Objavljeno: 16. veljače 2014., prije više od godinu dana
Autor: Hrvatski Radio
Nakon pršuta - i kobasica je u Istri dobila svoj festival. U Svetom Petru u Šumi održava se pod nazivom 'S kobasicom u Europu. Prisutno je 30-ak proizvođača - održano je i natjecanje u njihovoj izradi.
Zasukali su rukave muški i ženski, domaći i strani natjecatelji. Valjalo je što brže, ali po propisima nadijenuti kobasicu.
Najvještije su se pokazale ženske ruke. No, mladi kuhar Miki Mladoniczky iz Švedske uspješno im je parirao.
Nizale su se kobasice, od istarskih, dalmatinskih do slavonskih. Na jednome mjestu prava raskoš tradicije i okusa.
Kao što je na Olimpijadi atletika kraljica sporta tako je u mesnom bizisu zapravo u prerađevinama kobasica kraljica, kaže načelnik Svetog Petra u Šumi Mario Bratulić.
Supetarci smatraju da je istarska kobasica naš adut za Europu. Stoga joj uz ovaj festival namjeravaju podariti i oznaku zaštite izvornosti.
Pogledajte videoprilog!
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora