Hrvatski radio

Radio Pula

'Saint Kotar' video igra stvorena u Puli plasira se u svijet

16.07.2021.

15:56

Autor: Tatjana Kaštelan

Marko Tominić začetnik je proizvodnje video igara u Istri (foto: Tatjana Kaštelan, internet, ustupljene fotografije)

Marko Tominić začetnik je proizvodnje video igara u Istri (foto: Tatjana Kaštelan, internet, ustupljene fotografije)

Foto: - / -

Hrvatska je kao turistička destinacija prepoznata i kod ljubitelja video igara. Potvrda tome jest osmišljena igra smještena u Istru i Gorski Kotar. To je svojevrsna vizit karta svjetskim ljubiteljima igara, jer su reakcije jako dobre.

Psihološki horor triler smješten u Gorski Kotar i u Istru, proizveden je u prvom tome namijenjenom studiju u Istri. Marko Tominić, poduzetnik iz Pule, svojom je upornošću uspio razviti i plasirati napetu priču. I od ljubitelja postao proizvođač video igara.

U igri je, kaže, cijeli život. Još od kraja 80-ih godina htio je biti programer. Poslije fakulteta ostvaruje svoj san. Jer jedno je igrati a posve drugo stvarati igru. Danas ima jedini ovakav studio u Istri.

Naziv video igre je 'Saint Kotar', radnja se odvija u fiktivnom malom mjestu na području Gorskog Kotra. Najesen izlazi za PC, a naknadno će za konzole, potom mobitele. Dio svake video igre je napetost odnosno adrenalin. Ovo je više psihološki horor, bazira se na strahovima osoba koje kontrolirate i susrećete, pojašnjava Marko Tominić.

Dosta je tu lokacija koje su bazirane na određenoj građevini. Primjerice, dvorac iz Stare Sušice koji smo u igri prenamijenili u hotel, priča Tominić. Potom dvorac koji se zove Grimaldo/a, koji/a, inače smješten pored Pazina. I mala kapelica koja je izgledom identična onoj iz Muntića, gdje su se rodili moji nonići, priča Tominić.

Ova video priča ima ekspanzije, kaže Marko, to jest nastavke. A sudeći prema reakcijama, dodaje, Hrvatska je zasigurno destinacija gejmera – ljubitelja video igara.

Opširnije poslušajte u nastavku.

IZVJEŠTAJ: 'Saint Kotar' video igra stvorena u Puli plasira se u svijet

RAZGOVOR: S Markom Tominićem u programu je razgovarala Mateja Kelemenić

Galerija
Marko Tominić začetnik je proizvodnje video igara u Istri (foto: Tatjana Kaštelan, internet, ustupljene fotografije), Foto: -/-
Marko Tominić začetnik je proizvodnje video igara u Istri (foto: Tatjana Kaštelan, internet, ustupljene fotografije), Foto: -/-Marko Tominić začetnik je proizvodnje video igara u Istri (foto: Tatjana Kaštelan, internet, ustupljene fotografije), Foto: -/-Marko Tominić začetnik je proizvodnje video igara u Istri (foto: Tatjana Kaštelan, internet, ustupljene fotografije), Foto: -/-Marko Tominić začetnik je proizvodnje video igara u Istri (foto: Tatjana Kaštelan, internet, ustupljene fotografije), Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.