Hrvatski radio

Radio Pula

Sanacija deponija otpada Cere

16.07.2014.

11:52

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Danas počinje druga faza sanacije deponija komunalnog otpada Cere, vrlo važnog projekta u uvođenju cjelovitog sustava gospodarenja otpadom na Labinštini.

Izgradit će se pretovarna stanica, reciklažno dvorište i polja za kompostiranje, a investicija je vrijedna 8,5 milijuna kuna.

Umag: Počela gradnja pretovarne stanice
Gradnja porečke pretovarne stanice

U prvoj fazi sanacije deponija Cere, vrijednoj 30 milijuna kuna, volumen otpada smanjen je za trećinu te je spriječeno prodiranje otpadnih voda u podzemlje. Sada počinje druga faza, no Labinština još od 2008. vodi brigu o prikupljanju otpada, kaže direktor labinskog komunalnog poduzeća '1. maj' Alen Golja.

Nakon završetka druge faze sanacije deponija Cere slijedi treća faza u kojoj će se, kaže Golja, odlagalište zatvoriti te revalorizirati tamošnji prostor, a radovi bi trebali biti dovršeni do kraja iduće godine. Labinština je na taj način spremna za novi sustav gospodarenja otpadom, a radove na sanaciji odlagališta i potrebnu dokumentaciju s 80, odnosno 100 posto financirao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Poslušajte više u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.