Hrvatski radio

Radio Pula

Sat za planet Zemlju

28.03.2014.

21:43

Autor: Dorina Tikvicki

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetska nevladina organizacija za zaštitu prirode WWF organizira osmu godinu za redom najveću svjetsku volontersku akciju 'Sat za planet Zemlju', globalno poznatu kao Earth Hour koja će se održati u subotu, 29. ožujka.

Sve je počelo 2007. godine kad su gašenjem javne rasvjete u australskom gradu Sydneyu, stanovnici poslali poruku svijetu da trebamo biti svjesni štetnosti klimatskih promjena i voditi računa o tome koliku štetu nanosimo našemu planetu.

Toj globalnoj akciji pridružit će se danas i hrvatski nacionalni parkovi: Krka, Lastovo i Brijuni koji će poslijepodne održati edukativne radionice za osnovnoškolce. Na brežuljku iza hotela Neptun-Istra odigrat će se 'Potraga za prirodnim blagom', a djeca će u parovima tražiti prirodne pojave s pripremljenoga popisa. Primjerice: češer, suhi list, žir, životinjski trag i slično.

Grad Labin ove će se godine u akciju uključiti drugi put gašenjem javne rasvjete na sat vremena. Jednako toliko u mraku će ostati i drevna pulska Arena.

Od 20.30 do 21.30, osim Pule, svoja će svjetla ugasiti i zagrebačka Katedrala i Medvedgrad, zidine u Dubrovniku sa Stradunom, splitska Riva s južnim pročeljem Dioklecijanove palače. Svjetla će ugasiti i na Poljani pape Ivana Pavla II. u Zadru, na cijeloj Makarskoj rivijeri, u središtu Drniša, Metkovića, Novog Vinodolskog, Varaždina, Koprivnice i mnogih drugih gradova.

Ugasite i vi rasvjetu na jedan sat u svojim domovima i tom malom gestom pokažite koliko vam je stalo do očuvanja našega planeta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.