Hrvatski radio

Radio Pula

15:07 / 04.02.2014.

Autor: Slađana Bukovac

SIK: Uhićenje Babića je zastrašivanje

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Javno uhićenje predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata Ivice Babića u vrijeme štrajka služi zastrašivanju sindikalista i radnika.

Rekao je na konferenciji za novinare u Puli predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić, uspoređujući ponašanje trenutačne vlasti prema sindikatima s Mussolinijevim vremenom.

Bulić pita hoće li policija u nazočnosti medija uhititi i ostale osumnjičenike za lažni ratni invaliditet, kojih je nekoliko tisuća. Spornim nalazi i pritvaranje Babića te tvrdi kako se time samo pokušava ušutkati čelni čovjek liječničkog sindikata. Tvrdi kako u slučaju Babića ne vrijedi fraza da USKOK i DORH rade svoj posao, jer su USKOK I DORH dužni poštivati hrvatske zakone, a ne predmete držati u ladici i potom ih izvlačiti u politički prikladno vrijeme. 

Između demokracije i anarhije tanka je nit, kaže Bulić. Za predsjednika Republike Ivu Josipovića, Bulić kaže da je sindikatima i radništvu jednako koristan kao sveta voda ateistima, jer niti pomaže niti odmaže.

A Milenko Umičević, odvjetnik predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata Ivice Babića, podnio je žalbu na istražni zatvor koji mu je određen zbog opasnosti od bijega i mogućnosti utjecaja na svjedoke. No, začuđuje činjenica da je sud, na prijedlog tužiteljstva, kao svjedoke na koje bi Babić mogao utjecati naveo i dva pokojnika.

S druge pak strane sudac istrage potpuno zanemaruje činjenicu da se Babićeva invalidnost prvi put problematizirala prije desetak godina, te se već tada mogao dogovarati sa svjedocima, rekao je odvjetnik Umičević.