Hrvatski radio

Radio Pula

SIK: Uhićenje Babića je zastrašivanje

04.02.2014.

15:07

Autor: Slađana Bukovac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Javno uhićenje predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata Ivice Babića u vrijeme štrajka služi zastrašivanju sindikalista i radnika.

Rekao je na konferenciji za novinare u Puli predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić, uspoređujući ponašanje trenutačne vlasti prema sindikatima s Mussolinijevim vremenom.

Bulić pita hoće li policija u nazočnosti medija uhititi i ostale osumnjičenike za lažni ratni invaliditet, kojih je nekoliko tisuća. Spornim nalazi i pritvaranje Babića te tvrdi kako se time samo pokušava ušutkati čelni čovjek liječničkog sindikata. Tvrdi kako u slučaju Babića ne vrijedi fraza da USKOK i DORH rade svoj posao, jer su USKOK I DORH dužni poštivati hrvatske zakone, a ne predmete držati u ladici i potom ih izvlačiti u politički prikladno vrijeme. 

Između demokracije i anarhije tanka je nit, kaže Bulić. Za predsjednika Republike Ivu Josipovića, Bulić kaže da je sindikatima i radništvu jednako koristan kao sveta voda ateistima, jer niti pomaže niti odmaže.

A Milenko Umičević, odvjetnik predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata Ivice Babića, podnio je žalbu na istražni zatvor koji mu je određen zbog opasnosti od bijega i mogućnosti utjecaja na svjedoke. No, začuđuje činjenica da je sud, na prijedlog tužiteljstva, kao svjedoke na koje bi Babić mogao utjecati naveo i dva pokojnika.

S druge pak strane sudac istrage potpuno zanemaruje činjenicu da se Babićeva invalidnost prvi put problematizirala prije desetak godina, te se već tada mogao dogovarati sa svjedocima, rekao je odvjetnik Umičević.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.