Hrvatski radio

Radio Pula

Sjedište Istarske županije - Pazin ili Pula

08.02.2014.

12:18

Autor: Elvis Mileta

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatski sabor proteklog se tjedna nije izjašnjavao o inicijativi IDS-ovog saborskog zastupnika Valtera Boljunčića da se sjedište Istarske županije iz Pazina premjesti u Pulu.

U prvom redu, argumentirana saborska rasprava o tome da Pula postane sjedište županije izostala je zbog toga jer se predlagač, saborski zastupnik IDS-a Valter Boljunčić taj dan nije pojavio u sabornici. Njegova isprika, da je u utorak morao biti domaćin ministru Željku Jovanoviću u Puli, u najmanju je ruku neozbiljna. Inicijativa da se Istri promijeni županijsko sjedište previše je važna stvar da bi je posjet jednog ministra mogao zasjeniti.

Boljunčiću je zbog svega ovoga kriv bio SDP i njegovi predstavnici u Saboru, jer da je raspravu o tome mogao zakazati neki drugi dan, što je opet vrlo neozbiljno. Pa ne zakazuju se rasprave u hrvatskome Saboru kako nekom padne napamet, a i ne mijenjaju se saborski termini prema rasporedu i obvezama ministara. To bi zastupnik Boljunčić morao znati. Prava je istina u sljedećem - IDS ne kani ozbiljno mijenjati sjedište Istarske županije, jer je od toga odustao i IDS-ov zastupnik Boris Miletić prije četiri godine, a sad se iz te situacije koju su si sami stvorili kani izvući i zastupnik Boljunčić.

Jednostavno, u IDS-u ne postoji konsenzus o tome da Pula preuzme mjesto Pazina, čak suprotno, tomu se protive svi IDS-ovci osim onih iz Pule. Inzistirati na tom prijedlogu neposredno pred vrlo važan izborni Sabor IDS-a, na kojem bi nakon 23 godine Ivan Jakovčić trebao ustupiti mjesto predsjednika stranke Borisu Miletiću, bilo bi vrlo nepromišljeno.

Bez obzira na to što je pitanje predsjednika IDS-a već dogovoreno, ukidanje sjedišta županije u Pazinu zasigurno bi vrlo loše utjecalo na IDS-ovce koji nisu skloni takvom rješenju, a bez čijih glasova Miletić jednostavno ne može dobiti potrebnu većinu. Zbog toga se pribjeglo ovom šlamperaju u Saboru, Boljunčić je ostao u Puli, o prijedlogu se nije ni raspravljalo, a hoće li se i kada, vjerojatno nitko ne zna.

Više poslušajte u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.