Hrvatski radio

Radio Pula

Sudbina Mirne nakon pokretanja stečaja

25.03.2014.

14:40

Autor: Elvira Tripović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon što je Fina jučer pokrenula stečaj nad rovinjskom Mirnom, sudbina tvornice i njezinih radnika i dalje ovisi o vjerovnicima, među kojima je najveći vjerovnik država koja ima 72 posto potraživanja.

Trgovački sud imenovat će privremenog stečajnog upravitelja, a radnici Mirne, koji su stečaj već nekoliko puta iskusili, nadaju se opstanku proizvodnje. 

Privremeni stečajni upravitelj izvijestit će suca, koji vodi stečajni postupak, o stanju duga, mogućnostima nastavka proizvodnje, vrijednosti imovine, nakon čega sudac odlučuje o eventualnom stečajnom planu i sazivanju skupštine vjerovnika. U proteklom razdoblju, kaže ministar Slavko Linić, propuštene su prilike za pronalazak strateškog partnera koji bi dokapitalizirao tvrtku.

Radnici žele očuvati proizvodnju, a u uvjetima stečaja sad već spominju i mogućnost da ih netko unajmi, dok sindikalni povjerenik Evelino Marić smatra kako je i Ministarstvo financija kao najveći vjerovnik trebalo napravili plan održivosti proizovdnje i radnih mjesta. 

U Upravi Mirne još očekuju odluku Ministarstva na žalbu o obustavi predstečajne nagodbe, a radnici poručuju kako i dalje rade punim kapacitetom u dvjema smjenama. Vlasnici se zasad ne oglašavaju.

***

Problem Mirne svakim danom sve je složeniji, izjavio je rovinjski gradonačelnik Giovani Sponza komentirajući Finin zahtjev za pokretanje stečaja nad tim riboprerađivačem. Potvrđuje se također, dodao je, kako sudbina Mirne i dalje ovisi o državi i njezinim institucijama. Nadam se da se u postupku odlučivanja, na Mirnu neće gledati samo kao na još jedan u nizu statističkih podataka nego da će se voditi računa o radnim mjestima i činjenici da je Mirna 140 godina dio riboprerađivačke industrije. Nezaposlenost je najveći problem u Hrvatskoj i proizvodnja nam je potrebna, rekao Sponza zaključujući kako od države kao najvećeg vjerovnika traži jamstva da će Mirna i njezina proizvodnja ostati u Rovinju.

Poslušajte više u tonskim prilozima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.