Hrvatski radio

Radio Pula

Suradnja poreznih uprava Bavarske i Hrvatske

31.07.2014.

15:01

Autor: Petra Neuner Geržinić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatski ministar financija Bioris Lalovac i državni sekretar u Ministarstvu financija Slobodne države Bavarske, Johannes Hintersberger, potpisali su u Rovinju sporazum o pojačanoj suradnji između poreznih uprava. Zajednički porezni nadzor između Nizozemske, Italije i Njemačke donijeli su uštede više od 70 milijuna eura.

Ministar Boris Lalovac nije mogao izbjeći pitanja o burnoj jeseni koja očekuje hrvatsku ekonomiju. S obzirom na državni deficit koji je s 30-im lipnja iznosio 8, 8 milijardi kuna, a ukupni planiran na godišnjoj razini nešto je manji od 13 milijardi, na jesen ćemo u rebalans. Zbog manjka na prihodovnoj strani. Slijede dugi i teški pregovori s ministrima o smanjenju u resorima, no pitanje je i smanjnej plaća držanih i javnih službenika. Ministar financija Boris Lalovac ne govori o smanjenju, već racionalizaciji plaća. Kaže da 10.48 250 tisuća državnih javnih službenika ukupno u sustavu troši 31 milijardu kuna, a milijun i 200 000 umirovljenika 36 milijardi te pita je li to realno i dugoročno održivo?

A na jesen nam predstoji i novo vanjsko zaduživanje. Zasad još ne bih izlazio s novim vanjskim zaduženjiem, rekao je ministar Lalovac. Ono što je problem, u Hrvatskoj ima još novca, ali je slabo plasiran u gospodarstvo. To nas više brine. Više bi voljeli da banke više plasiraju novac privrednicima nego državi. To znači da se stvari mijenjaju u ekonomiji. Zasad je najbolji klijent država, to treba mijenjati.

Da nije sve tako crno, pokazuje fiskalizacija koja ostvaruje dobre rezultate. Koliko je sustav uspješan, hvali se resorni ministar, pokazuje i zainteresiranost Češke koja bi preuzela naš model. Uz to, danas je najavljena i nova nagradna igra za građane s fondom od pola milijuna kuna. Poznato je, samo treba poslati fiskalne račune bili oni ispravni ili neispravani! Jer poruka je poručuje ministar, porezi se moraju plaćati! I dodaje, dvije kune više u blagajni neće se kažnjavati, ali za neizdavanje računa više nema opravdanja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.