Hrvatski radio

Radio Pula

Susret guvernera regije u Rovinju

28.04.2014.

13:29

Autor: Elvis Morina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Rovinju je održan drugi Susret guvernera regije na kojem su sudjelovali guverneri nacionalnih banaka Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske.

Skupom se, rečeno je, želi potaknuti izravna komunikacija u regiji kako bi se prepoznale zajedničke potrebe i pronašla rješenja izlaska iz krize te potpora razvoju i strukturnim reformama. 

Strukturne promjene, edukacija, poticanje tržišta obrazovane radne snage - glavne su preporuke većine sudionika skupa koji su sudjelovali na 2. susretu guvernera regije. Treba znati iskoristiti ulazak u Europsku uniju i ulazak u monetarnu uniju, istaknuo je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Prema njegovu mišljenju, u Hrvatskoj postoje četiri vrste poduzeća; ona kojima bi svi željeli dati kredit ali ga ona ne žele, poduzeća koja su izašla iz predstečajnih nagodbi pa im sada treba kapital, poduzeća s direktnim ili indirektnim državnim jamstvom čiji se udio u financiranju od banaka blago povećao te mala i srednja poduzeća koja su glavni kreator zaposlenosti ali ne mogu dobiti krediti jer nemaju dovoljne garancije povratka kapitala. Na kraju sve ovisi o dizajnu, o tome kako se sve postavi da ne potiče previše moralnog kockanja, da ne bude preskupo i da bude efikasno, nastavio je Vujčić.

Nema bojazni za deflaciju u Hrvatskoj jer kod nas ne postoji konstantno i široko padanje cijena. Mi ove godine očekujem pozitivnu stopu inflacije i nemate u ovom trenutku deflacijska očekivanja potrošača, rekao je Vujčić. Građani troše više od 40 posto u potrošačkoj košarici na prehranu i energiju, a monetarna politika na to nema nikakvog utjecaja.

Poslušajte više u tonskom prilogu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.