Hrvatski radio

Radio Pula

11:34 / 07.01.2014.

Autor: Džana Banić

Sve više korisnika pulske pučke kuhinje

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Najvažniji socijalni projekt u 2013. godini u Puli bila je pučka kuhinja. Otvorena je u svibnju, a u prvih sedam mjeseci rada pokazalo se da je takva usluga u gradu prijeko potrebna.

Kad je počela raditi, pučka kuhinja imala je sedamdesetak korisnika, a zadnjih mjeseci na dan se podijeli i do 110 obroka. Mogućnost da topli obrok pojedu u samoj kuhinji koristi tek 40-ak posto korisnika, dok ostali radije uzimaju hranu i blaguju u svojim kućama, kaže ravnateljica pulske gradske organizacije Crvenog križa Jasna Vekić.

Kuhinja radi šest dana u tjednu, a u subotu se uz topli obrok dijeli i paket sa suhom hranom za nedjelju. Međutim, ne odgovara svima takav način prehrane pa se radije odlučuju na mjesečne pakete kojih se podijeli također više od stotinu. Prigodno u prosincu još i mnogo više, ove godine čak 270, ističe Vekić dodajući kako je potražnja za takvom vrstom pomoći, nažalost, u velikom porastu.

Struktura novih korisnika paketa zrcali sliku u društvu. Tako je uglavnom riječ o ljudima koji su ostali bez posla, a posebno zabrinjava što su među njima posve mlade obitelji s malom djecom. U pulskom Crvenom križu ipak se nadaju da će oni tu pomoć koristiti kraće vrijeme, samo da prebrode teško razdoblje te da će se, za razliku od osoba koje posao izgube u kasnijoj životnoj dobi, brže i lakše ponovno uključiti u svijet rada.

Više poslušajte u tonskom prilogu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.