Hrvatski radio

Radio Pula

Svjetski dan slobode medija

03.05.2014.

16:57

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetski je dan slobode medija. Novinari i medijski radnici su od 11.55 do 12 sati, na poziv Sindikata novinara Hrvatske (SNH), tradicionalno simboličnom akcijom Pet minuta gromoglasne tišine upozorili na sve lošiji položaj novinara i medija, čime se izravno ugrožava sloboda medija i pravo javnosti na kvalitetno informiranje.

U redakcijama je pročitano ili objavljeno priopćenje Sindikata novinara, u kojemu se ističe kako se pritisci na novinare, umjesto da se smanjuju, dodatno povećavaju. 

Čelnici Hrvatskog novinarskog društva (HND) ističu da je u posljednjih pet godina bez posla ostalo između tisuću i pol i 2100 novinara te da je iznimno teško u tiskanim medijima. 

Zabrinjavajuće stanje u medijima

Pokrenute su i aktivnosti protiv kaznenog djela sramoćenja, ističe predsjednik HND-a Zdenko Duka. Poslodavci režu troškove i plaće, daju otkaze i položaj novinara je sve nestabilniji, a sve to odražava se na profesionalne novinarske standarde, rekao je. Ustvrdio je i da takvo generiranje socijalnih problema i komercijalizacija medija postaju oblici cenzure i autocenzure svuda, pa i kod nas.

Dan slobode medija obilježava se svake godine 3. svibnja i to od 1993. godine kada ga je proglasila Glavna skupština UN-a, želeći podsjetiti vlade država članica da im je dužnost poštovati i podržavati pravo na slobodu izražavanja. U Hrvatskoj, međutim, ističe u priopćenju SNH, kao da je na djelu retrogradni proces ušutkivanja novinara, a time i eliminiranje neovisnog i kritičkog novinarstva. Posljednja nepravomoćna sudska presuda za tzv. sramoćenje, kojom je novinarka Slavica Lukić kažnjena plaćanjem kazne od 26.000 kuna pokazala je da za to kazneno djelo može biti proglašen krivim i onaj tko je iznio istinu, ali je sudac ocijenio da ta istina nije u javnom interesu. 

Ovakav zakon i ovakva presuda su sramoćenje Hrvatske i naše slobodarske tradicije, poručuje Sindikat novinara. 

Freedom House smjestio Hrvatsku nisko na ljestvici po slobodi medija

Postotak stanovništva koje uživa slobodu medija i dalje je 14% u svijetu, a to znači da svaka šesta osoba živi u zemlji u kojoj se jamči sigurnost novinara, država se minimalno upleće u medijska pitanja, a mediji nisu pod zakonskim ili gospodarskim pritiscima, navodi Freedom House (FH) u izvješću. 

Prvo mjesto na listi kao medijski slobodne zemlje dijele Nizozemska, Norveška i Švedska po indeksu za 2013. S rejtingom 40 Hrvatska je među 197 zemalja 83. u skupini medijski djelomice slobodnih zemalja, a to je mjesto zauzela i 2011.

Među medijski slobodne zemlje svrstane su od susjednih zemalja Slovenija na 39. te Austrija na 30. mjesto. Kao i Hrvatska, djelomice su slobodne Mađarska na 71. mjestu, Srbija na 74. i Crna Gora na 78. mjestu. Iza Hrvatske su pak Kosovo na 98., Bosna i Hercegovina na 103. mjestu, Makedonija na 122.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.