Hrvatski radio

Radio Pula

Svjetski je dan zaštite šuma i voda

21.03.2014.

12:03

Autor: Čarles Gržinić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetski je dan zaštite šuma i voda. Svjetski dan zaštite šuma obilježava se od 1971. na prijedlog Europske poljoprivredne konfederacije, a Dan voda utemeljen je 1977. i svrha mu je upozoravati na probleme vezane za vodu i vodne resurse.

Ti su dani prigodno obilježeni i u Istri. U povodu Svjetskoga dana zaštite šuma i Svjetskoga dana voda, Nacionalni park Brijuni posjetili su učenici 6. razreda Osnovne škole Fažana. Na Velikom Brijunu prošetali su šetnicom, posvećenoj šumaru Alojzu Čufaru koji je zaslužan za današnji vizualni identitet nekadašnjeg kamenoloma. Uz to učenici su posjetili i šumu hrasta crnike i brijunsku baru, gdje su kroz nekoliko edukativnih igara doznali više o važnosti šuma i voda.

Javna ustanova Natura Histrica, Svjetski dan šuma obilježila je otvorenjem pješačko-edukativne staze u park šumi Busoler u Puli. Na 1.500 metara dugoj stazi, na šest stajališta postavljene su edukativne ploče o šumskom svijetu.

Istarski vodovod je pak u povodu Dana voda otvorio svoja vrata posjetiteljima koji su uz stručno vodstvo obišli izvorišta Sveti Ivan i Gradole te postrojenja za vodu Butonigla.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.