Hrvatski radio

Radio Pula

Teškoće u ulaganju u turističke kampove

03.10.2014.

14:43

Autor: Senka Mošnja

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pri kraju je turistička sezona u hrvatskim kampovima, od kojih je čak polovica u Istri. Ostvarili su 2 posto manje noćenja nego lani, no tridesetak najkvalitetnijih kampova iz udruge 'TOP kamping' poslovalo je izvrsno i unatoč lošem vremenu ostvarili su jedan posto bolje rezultate.

Ti kampovi uglavnom imaju riješeno vlasništvo nad zemljištem, koje je većinom privatno, pa su mogli i ulagati u kvalitetu. A ono što je kvalitetno - najbolje se prodaje. Kampovi lošije kvalitete i s manje sadržaja za goste, unatoč nešto nižim cijenama, gubitnici su ovogodišnje sezone, tvrdi Jerko Sladoljev, predsjednik udruge 'TOP kamping'.

I svaka će obitelj platiti malo više, ako su joj djeca zadovoljna, ako imaju bazene, igraonice, sportske terene. Međutim, iako turističke tvrtke već tri godine plaćaju najam zemljišta, još nemaju koncesijske ugovore za njegovo korištenje, pa u dodatne sadržaje ne mogu ulagati. U porečkom kampu Lanterna, primjerice obnovili su sanitarne čvorove, što je i glavni kriterij kvalitete kampa, ali širiti ih ne smiju, kaže direktor Bruno Radoš.

Ministar turizma Darko Lorencin obećava da će problem turističkog zemljišta uskoro biti riješen i najavljuje niz mjera.

A priču treba što prije završiti zbog sve veće konkurencije na Sredozemlju. Španjolski i talijanski kampovi uglavnom imaju aquaparkove, wellnnesse i niz drugih sadržaja. Gradnja takvih sadržaja u našim kampovima učinila bi tvrtke profitabilnijima, a to onda znači veći priljev novca i u državni proračun.

Opširnije poslušajte u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.