Hrvatski radio

Radio Pula

Tri kompanije zainteresirane za Plomin C

30.04.2014.

19:15

Autor: Džana Banić/HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kaže da su u drugom krugu nadmetanja za strateškog partnera u izgradnji Termoelektrane Plomin C stigle obvezujuće ponude triju uspješnih svjetskih kompanija. Vrdoljak nije otkrio imena kompanija, jer je tako propisano uvjetima natječaja.

Izbor najbolje ponude očekuje se krajem kolovoza, nakon čega do kraja godine slijede pregovori o detaljima ugovora. Gradnja bi trebala početi 2015. 

Vrdoljak ističe da investicija od 800 milijuna eura, što je više od ukupne vrijednosti izravnih stranih investicija u Hrvatskoj prošle godine, znači puno za hrvatsko gospodarstvo. Tijekom izgradnje očekuje se zapošljavanje stotina, pa i tisuća radnika, kaže Vrdoljak uz napomenu da će puno radnih mjesta biti otvoreno i tijekom eksploatacije i održavanja. 

Energetika je jedna od grana na kojoj treba temeljiti gospodarski rast, ističe Vrdoljak. Dodaje da će izgradnja Plomina C, koji bi u pogon trebao ući 2019., smanjiti uvoz energenata, a HEP-u olakšati postizanje pozicije energetskog lidera u regiji. 

Iz Hrvatske elektroprivrede (HEP) su priopćili kako su zaprimili ponude kvalificiranih ponuditelja u natječaju za strateškog partnera za izgradnju bloka C termoelektrane Plomin, snage 500 megavata. 

Iz HEP-a navode da će u najkraćem roku od mjesec dana njihov projektni tim pažljivo pregledati pristigle ponude i procijeniti jesu li u svim bitnim dijelovima u skladu sa zahtjevima natječaja. U roku od najmanje mjesec dana bit će moguće objaviti s kojim skupinama kvalificiranih ponuditelja je HEP otvorio pregovarački postupak tijekom kojega bi se, najranije krajem kolovoza 2014. trebao odabrati strateški partner s kojim se pregovori nastavljaju.  

Termoelektrana Plomin C je projekt izgradnje zamjenskog bloka za prvi blok TE Plomin. Predviđena snaga novog bloka je 500 MW.

Izjavu ministra Vrdoljaka možete poslušati u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.