Hrvatski radio

Radio Pula

U Istri lani 50-ak novorođenčadi manje

02.01.2014.

13:50

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U pulskom rodilištu prvoga dana nove godine rodile su se tri bebe - svi dječaci i svi u prvom satu nakon ponoći. Inače, u jedinom istarskom rodilištu na svijet dođe prosječno četvero novorođenčadi na dan, a u godini iza nas rođeno je pedesetak djece manje nego 2012.

Pad broja novorođenih - trend je u cijeloj zemlji, a pripisuje se općem stanju u društvu: dugotrajnoj krizi, nezaposlenosti i besperspektivnosti. Istodobno, perinatalni sustav na visokoj je razini i po svojim se rezultatima svrstava uz bok najrazvijenijim zemljama.

U pulskom rodilištu lani nije bilo težih incidenata za majke, a mortalitet novorođenčadi bio je vrlo nizak, izvijestio je sinoć voditelj Odjela ginekologije i porodništva Davor Zoričić. Tako dobri pokazatelji, dodao je, rezultat su visokog standarda skrbi o majkama i djeci kakav si ne mogu priuštiti ni mnogo bogatije zemlje.

Takva razina zdravstvene usluge vrlo je skupa pa će se u sklopu masterplana za zdravstvo uvesti racionalizacija i na području perinatalne skrbi pri čemu će se voditi računa o dvama parametrima: udaljenost između dviju ustanova koje obavljaju porođaje neće smjeti biti manja od 50 kilometara, a broj porođaja na godinu manji od tisuću.

Za pulsko rodilište opasnosti nema jer jedino se u Istri, unatoč trendu pada nataliteta, i dalje na godinu prosječno rađa više od 1.300 djece.

Više poslušajte u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

Pulska noć

Pulska noć