Hrvatski radio

Radio Pula

U maslinicima bolest paunovog oka

14.12.2014.

09:07

Autor: Klara Dujmović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Cijela je ova godina za maslinare bila borba sa bolestima i nametnicima. Predstoji im nova bitka jer se zbog neuobičajeno toplog i kišovitog vremena u maslinicima pojavila bolest paunovog oka. Stanje je zabrinjavajuće i treba reagirati na vrijeme jer ova opasna bolest može smanjiti urod na proljeće.

Gotovo u svim maslinicima južne Istre ima paunovog oka. Stanje nije kritično, ali je ozbiljno. Radi se naime o bolesti koja može smanjiti urod na proljeće, pa je potrebno na vrijeme reagirati. Rade Petrović iz Pule već drugi put ove jeseni masline tretira zaštitnim sredstvima.

Bolest je golim okom teško zamijetiti. No zato će analiza natrijevom lužinom otkriti prave razmjere zaraze. Nakon dvadeset minuta namakanja listova u lužini, na njima će se pojaviti crne pjege - znak bolesti. Broj takvih listova od njih ukupno 100 odgovara postotku zaraze. Agronom vodnjanskog Aroturista Franko Raguž ističe da je potrebno provesti zaštitu kada je zaraženo 5 posto maslina.

Nužna je dakle pravovremena zaštita. U konvencionalnom uzgoju čini se to sredstvima na bazi bakra i mineralnih ulja. I maslinari koji su prskali nakon berbe, moraju to obavezno učiniti ponovno sada, te na proljeće još jednom ili dvaput.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.