Hrvatski radio

Radio Pula

U Pazinu obilježen Svjetski dan seoske žene

17.10.2014.

13:59

Autor: Petra Neuner Geržinić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iako seoske žene imaju važnu ulogu u razvoju seoskih područja, poljoprivrednoj proizvodnji, ali i gospodarskom opstanku svojih obitelji, njihova je uloga u društvu još uvijek marginalizirana.

Kruh ispod čripnje, med, proizvodi od tartufa, domaće marmelade i džemovi, vino, maslinovo ulje - sve su to predstavile, ali i proizvele žene iz središnje Istre. Uglavnom su one vlasnice agroturizama, obrta i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. No, uloga seoske žene i život na selu itekako su se izmijenili, svjedoči Marija Marinčić iz Pazina.

I danas prevladava mišljenje kako su seoske žene isključivo vezane za kampanju. Mirjana Kotiga, suvlasnica tvrtke koja radi proizvode od tartufa, živi u Motovunu. No danas se, kaže, ne vidi kao seosku ženu.

Da nije lako, dokazuje i svaki novi dan seoskih žena. No one su, kako same kažu, sve više emancipirane, okreću se vlastitim poslovima, otkrivaju nove načine rada na internetu i pohađaju seminare. Upravo zato je ova manifestacija u Pazinu poticajna, da žene iskoriste svoje sposobnosti, govori Davorka Šajina članica Upravnog odbora LAG-a  'Središnje Istre'. A one imaju, znaju i mogu. Pokazale su to i na štandovima u pazinskom Spomen-domu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.