Hrvatski radio

Radio Pula

U Plominu novo postrojenje za čišći zrak

03.12.2014.

14:24

Autor: Branko Biočić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Termoelektrani Plomin 2 predstavljen je projekt postrojenja za uklanjanje dušikovih oksida iz dimnih plinova. Investicija je vrijedna 130 milijuna kuna, a značit će manje onečišćenje zraka.

U Termoelektrani Plomin 2 do 2017. bit će ugrađeno postrojenje za smanjenje udjela dušikovih oksida u dimnim plinovima kotla. Denox postrojenje omogućit će rad drugom bloku Plominske termoelektrane i nakon 1. siječnja 2018. kada se moraju poštovati nove granične vrijednosti emisija.

Denox postrojenje investicijske vrijednosti 17 milijuna i 300 tisuća eura isporučit će i ugradit konzorcij koji čine Alstom Power Italia i Alstom Hrvatska. Ugovor je potpisan 14. studenog, vrijednost poslova domaćih tvrtki iznosi 34 posto, a preostalih 66 posto odnosi se na najsuvremeniju uvoznu tehnologiju koja se pri put primjenjuje u Hrvatskoj.

 

Uz ulaganja od 3 i pol milijardi kuna u postojeće hidroelektrane, dakle obnovljive izvore energije, može se reći da je HEP najveći zeleni investitor u Hrvatskoj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

22 h

SLUŠALICE

OŠ CENTAR