Hrvatski radio

Radio Pula

U Poreču obilježen Dan Statuta IŽ-a

28.03.2014.

15:07

Autor: Elvis Morina/Senka Mošnja

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu Dana statuta Istarske županije 30. ožujka, u Poreču je održana svečana sjednica županijske Skupštine, na kojoj su bili nazočni i bivši predsjednik Stipe Mesić te premijer Zoran Milanović.

U Statutu se navodi kako je Istra višeetnička, višejezična i višekulturna zajednica u kojoj se čuva dostojanstvo pojedinca. Premijer Zoran Milanović, koji je bio na proslavi u Poreču, istaknuo je kako je taj svjetonazor i njemu blizak te da je Istra doista vodeća regija u zemlji.

Regionalnu samobitnost Istra ima već dvije tisuće godina, još otkad je bila regija Rimskoga Carstva, čulo se na proslavi u povijesnoj Istarskoj sabornici.

Upravo Statut Istarske županije je podsjetnik da mi Europi oduvijek pripadamo i da smo u Hrvatskoj bili prethodnici u promicanju najvećih europskih načela i vrijednosti, rekao je istarski župan Valter Flego.

A da nije bilo domaćih partizana, Istra ne bi bila dio hrvatskog teritorija, podsjetio je premijer Milanović koji je došao na proslavu unatoč svojedobnim trzavicama s dijelom IDS-a.

Dragi Nino, uskoro će obljetnica pola godine da se nismo ni oko čega zakačili, to ćemo isto obilježavati... Rekao je premijer Milanović, a onda je krenulo ozbiljnije - odgovor sadašnjem županu koji zaziva veću regionalizaciju. Istra može više od drugih, možda zato ta decentralizacija može biti asimetrična. Jer Istra, nasreću, a onda i nažalost, previše odskače od hrvatskog prosjeka.

A hrvatski prosjek treba biti što je moguće viši, isticao je premijer. I kada je riječ o toleranciji i drugim vrijednostima, ali i kada se radi o ekonomiji. Bivši je predsjednik pak upozoravao da se Hrvatska mora orijentirati na istočna gospodarska tržišta, no da predstavnici Komore nisu smatrali važnim posjetiti Turkmenistan i Kuvajt.

Da je tamo bilo možda sjevernih medvjeda, možda bi posjet bio veći, rekao je bivši predsjednik RH Stjepan Mesić.

Cijela Hrvatska trebala bi se ugledati na Istru, istaknuli su svi govornici, kako i priliči ovakvoj svečanosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.