Hrvatski radio

Radio Pula

U Puli otvorena Marina Polesana

13.04.2022.

12:42

Autor: HR Radio Pula

Otvorena Marina Polesana u Puli

Otvorena Marina Polesana u Puli

Foto: Saša Miljević / PIXSELL

Zapušteni sjeverni dio pulskog akvatorija napokon će zaživjeti. U bivšoj vojnoj zoni Monumenti s otočićem svetom Katarinom napokon je niknula marina s 300-tinjak vezova. Tvrtka poduzetnika Danka Končara zonu od 46 hektara dobila je na natječaju još 2011-te. No, cijela je zona naknadno proglašena kulturnim dobrom, što je usporilo cijeli proces ulaganja, ali evo napokon su u taj dio pulskog zaljeva stigli i prvi čarter brodovi... Nautičko-turistički kompleks i dalje će se na tom području širiti.

Zapušteni dio pulskoga zaljeva napokon dobiva nove konture. Nova marina, u nekadašnjoj vojnoj zoni utemeljenoj još u doba Austro-ugarske monarhije, smještena je nasuprot Uljanika, ali ipak dovoljno udaljena od njega.

Kilometar pontona proteže se od obale koja je obnovljenim mostom povezana sa svetom Katarinom, otočićem na kojem su pak smješteni sadržaji potrebni nautičarima i oni koji će tek doći.

Tvrtka Kermas Istra namjerava nastaviti s ulaganjima u tom području. Marina će u konačnici imati 1500 vezova. A na obali se velika derutna zgrada prenamjenjuje u visokokategorizirani hotel koji će biti dovršen sljedeće godine. Cijela ta investicija ulagača će stajati oko 100 milijuna eura.

No, do marine će gosti, posjetitelji restorana i šetači prolaziti zonom sumraka. Naime, u zaleđu marine dvadesetak je derutnih zgrada koje su bile sastavni dio obrambenog sustava u vrijeme monarhije, kada je Pula izabrana za glavnu ratnu luku. I druge su vojske poslije stolovale u tom području, a nakon odlaska hrvatske vojske, zona je počela nezaustavljivo propadati, pokralo se sve što se moglo. Cijeli taj kopneni dio također je bio predmet natječaja koji je tvrtka Kermas Istra dobila 2011-te. No, ugovor o pravu građenja još nema. Ruševine su naknadno proglašene kulturnim dobrom i cijeli se proces usporio, kaže Danko Končar.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Županijski dnevnik Radio Pule

Glavna informativna emisija HRT-a Radio Pule od ponedjeljka do subote u 16 sati donosi vijesti i aktualnosti iz Istarske županije, zemlje i svijeta. Županijski dnevnik sadržava i pregled kulturnih i sportskih zbivanja te vremensku prognozu.

Poslušajte u Slušaonici