Hrvatski radio

Radio Pula

U turizmu ostvareno 15% više prihoda

07.07.2014.

15:35

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

PDV više nije 10 nego 13 posto, no realan rast je 11-12 posto. Porast prihoda u predsezoni nam je važan jer smo fokusirani na pred i posezonu. Upravo su jako dobre najave i za kolovoz i rujan, ali ove godine i za listopad, rekao je u emisiji Hrvatskog radija "Ljeto na Prvom" ministar turizma Darko Lorencin.

Ministar se osvrnuo i na izbor čelnog čovjeka Hrvatske turističke zajednice.

U petak je bio posljednji dan prijava, u četvrtak ili petak ovoga tjedna bit će prvi sastanak kako bismo izdvojili kandidate koji zadovoljavaju sve uvjete. Čelni čovjek HTZ-a mogao bi biti izabran već idući tjedan, rekao je Lorencin.

Prema prvim podacima Ministarstva turizma - predsezona je nadmašila 2013. godinu. Duž Jadrana, ali i na kontinentu, povećan je broj dolazaka i noćenja turista. U lipnju je Istru posjetilo 11 posto gostiju više nego lani, a Dubrovačko-neretvansku županiju 9 posto. Slijede Grad Zagreb s porastom od 7 posto te Splitsko-dalmatinska županija s 4.

No, ono što je još važnije za državu jest rast prihoda od turizma - točnije od pružanja usluga smještaja, hrane i djelatnosti putničkih agencija. Prema podacima Porezne uprave, u prvih pet mjeseci prihodi su iznosili 8 milijardi i 140 milijuna kuna - što je 15 posto više nego lani. 

'Ministarstvo turizma je već duže vrijeme u potpunom rasulu'

Predsjednik vijeća Istarskih demokrata (ID) i bivši ministar turizma Ivan Herak ocijenio je u Puli da je Ministarstvo turizma otkako su mu na čelu IDS-ovi ministri Veljko Ostojić i Darko Lorencin u potpunom rasulu jer ne upravlja procesima u hrvatskom turizmu.

Samim procesima u hrvatskom turizmu već nekoliko godina upravlja automatski pilot. Ovaj resor ni Vladi ni IDS-u nije previše bitan. Prošlo je 400 dana otkada smo dobili najkvalitetniji dokument - strategiju razvoja hrvatskog turizma, no rezultati koji su do sada postignuti, naročito na planu novih investicija, dovode u pitanje rezultat predviđen tom strategijom za 2020. godinu. Planiranih 14 milijarda eura deviznog priljeva time postaje "nemogućom misijom", ocijenio je Herak.

On je danas najavu ministra turizma Darka Lorencina o povećanju boravišne pristojbe ocijenio ishitrenim potezom lišenim svakog dodira sa stvarnošću, i to netom nakon što je Vlada povećala PDV u turizmu s 10 na 13 posto.Posljedice će biti povećanje cijena i smanjenje konkurentnosti hrvatskog turizma koja, po indeksu konkurentnosti, već 12 godina pada, poručio je Herak.

Ocijenio je da rezultati turističkog prometa u Hrvatskoj za prvih šest mjeseci ove godine dokazuju kako je Hrvatska turistička zajednica u ovakvom obliku i načinu rada suvišna jer su ti rezultati ostvareni bez direktora.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.