Hrvatski radio

Radio Pula

U Žminju otvorena prva pasivna poslovna zgrada u Hrvatskoj

02.10.2014.

14:28

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Žminju je danas otvorena prva takozvana pasivna poslovna zgrada u Hrvatskoj. Riječ je o poslovno-edukacijskom centru tvrtke Rudan, inače vodeće u Hrvatskoj na području uštede vode. Investicija je vrijedna 13 milijuna kuna, a zgradu je otvorio predsjednik Republike Ivo Josipović.

Nova pasivna zgrada u Žminju ukupne je površine 802 četvorna metra, a ideja je bila da se izgradi prema načelu minimalne potrošnje energenata, pa su u nju ugrađena najsuvremenija rješenja za uštedu energije. Predsjednik Republike Ivo Josipović istaknuo je kako je taj veliki uspjeh tvrtke Rudan važan ponajprije jer se radi o novoj investiciji, novostvorenoj vrijednosti, ali i o svijetlom primjeru zelene gradnje kojom se štedi novac i čuva priroda.

Sama pasivna gradnja znači da se ušteda energije na godišnjoj razini ostvaruje do 15 kilovata na sat po četvornom metru. Tvrtka Rudan, koja se bavi energetskom učinkovitošću, vlastita je rješenja primijenila u gradnji zgrade, a ta idejna rješenja, rekao je izvršni direktor tvrtke Damir Grgorović, mogu ponuditi i drugima

Istarski župan Valter Flego rekao je kako se izgradnja takve zgrade savršeno uklapa u strategiju županije. Otvorenjem zgrade, tvrtka Rudan, koja danas zapošljava 47-ero djelatnika, obilježila je ujedno i 20-u godišnjicu rada. Namjera im je i dalje provoditi velike i složene projekte na području energetske učinkovitosti te vlastita iskustva ponuditi i na tržištima država u okruženju.

Poslušajte više u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.