Hrvatski radio

Radio Pula

'Učinit ćemo sve da brodogradnja napreduje'

12.07.2014.

14:01

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjednik Vlade Zoran Milanović i potpredsjednik Branko Grčić posjetili su pulski Uljanik koji upravo radi na projektu izgradnje najskupljeg jaružara na svijetu.

Uljaniku jamstva za gradnju jaružara

Za brod koji je naručio eminentni belgijski Jan de Nul i čija vrijednost prelazi 170 milijuna eura država je osigrala jamstva za avansna plaćanja. U okvirima propisa Europske unije, država će nastaviti poticati brodogradnju, istaknuo je premijer. 

Gdje god to bilo moguće, poticat ćemo, jer ovo je uglavnom izvozno orjentirano i mislim da smo kao Vlada u ove dvije godine napravili dosta toga - neću reći čudo - ali dosta toga, da za sada hrvatska brodogradilišta skoro sva ostanu, ali to je 1 složen posao, treba dosta novca da bi se financirali ovi projekti, on mora stalno dolaziti. I da, tamo gdje bude moguće učinit ćemo sve ne da opstane, nego da napreduje, ovdje se zarađuje na brodovima,rekao je premijer.

Istaknuo je kako ga veseli jer se vidi da uz aktivnost Vlade brodogradnja funkcionira, što je za Hrvatsku od iznimne važnosti, s obzirom na to da je to stvar tradicije, ali i posla, novca i zarade. Izrazio je stoga nadu u sve bolju i veću budućnost hrvatske brodogradnje. 

Napomenuo je kako je onaj koji izvozi, i na tome još uspije nešto zaraditi, vitalan i može se nositi s konkurencijom. To je nešto što ide nezaustavljivo i od sljedeće godine vidjet će se još više. Znamo da ljudi nemaju previše strpljenja, kriza traje dugo i ona nas je iscrpila, istaknuo je Milanović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.