Hrvatski radio

Radio Pula

Ujedinjenje ribarskih zadruga

05.05.2014.

15:30

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Do kraja lipnja licencirane ribarske zadruge na našoj obali ujedinit će se u savez kako bi zajedno lakše nastupale na zahtjevnom europskom tržištu. Odluka o tome donesena je na netom završenom umaškom Crofishu koji je, uz sajamski dio manifestacije, bio i mjesto susreta ribara na kojemu se govorilo o problemima u ribarstvu.

Od oko tisuću 200 zadruga, koliko ih ima u Hrvatskoj, tek je 4 posto ribarskih, odnosno samo 40. U prosjeku zarađuju oko tri milijuna kuna na godinu, dok ostale tek oko milijun kuna. Ako se uzmu u obzir one licencirane, kojih je 19, rezultati su još bolji. Jedna od takvih zadruga je i Lanterna koja okuplja oko 150 ribara južne Istre, ima prihod od 20 milijuna kuna, 20 zaposlenih, a čak 92 posto proizvodnje izvozi, ističe njezin upravitelj Zlatko Milovan

Završen Crofish i Umag Land

Novigradski ribari, okupljeni u ribarsku zadrugu Oštriga, djeluju pet godina. Među ostalim, na talijansko tržište izvoze našu čuvenu domaću, divlju oštrigu. Talijani je nakon toga prodaju Francuzima, kaže ribar Enio Udovičić.

To je i jedan od razloga za osnivanje Saveza ribarskih zadruga, čime se želi ojačati taj sektor, osigurati izravni izvoz i stvoriti preduvjete za korištenje strukturnih fondova. Ponajprije za razvoj prerade ribe, kako više ne bi izvozili vrijednu sirovinu na kojoj će onda netko drugi dobro zarađivati.

Poslušajte više u tonskom prilogu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.