Hrvatski radio

Radio Pula

'Ulagački potencijal energetskih projekata 9 mlrd. eura'

17.04.2014.

13:57

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ulagački potencijal 36 projekata u energetici, koji su u raznim fazama izvedbe, je devet milijardi eura, rekao je danas ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak za vrijeme Brown foruma o budućnosti energetike u jugoistočnoj Europi na kojem se okupilo 200-tinjak sudionika iz šire regije, među kojima su i ministri energetike i gospodarstva te predstavnici velikih tvrtki.

Vrdoljak kaže kako se radi o investicijama Plinacroa, HEP-a i Janafa, a riječ je većinom o dugoročnim investicijama. Pritom je spomenuo novi blok Termoelektrane Plomin, za koju se ponude očekuju do kraja travnja, termoelektranu na plin u Osijeku, za koju se očekuje raspisivanje natječaja prije ljeta, te LNG terminal na Krku. 

Osvrćući se na kritike bivšeg šefa Delegacije EU-a u Hrvatskoj Paula Vandorena iznijete na današnjem forumu, prema kojima Hrvatska hitno mora popraviti investicijsku klimu, Vrdoljak odgovara da prisutnost uglednih američkih tvrtki na Brown forumu govori da se stvari ipak mijenjaju. 

Što se tiče aukcije plina koji Inina tvrtka 'Prirodni plin' nije povukla iz skladišta Okoli, rekao je da je to regulatorno pitanje na koje ne smije utjecati.  

Zamoljen za komentar Ininih tvrdnji da bi aukcija mogla dovesti do skuplje preprodaje plina građanima, odgovorio je da Uprava Ine očito imala namjeru poskupjeti plin. Kako bi to spriječila, Vlada je od 1. travnja opskrbu građana plinom prebacila na HEP, rekao je ministar.

Dodaje da plin neće poskupjeti, a da se u perspektivi, uz odrađen planirani posao u energetici, može očekivati njegovo pojeftinjenje. Također, smatra da je Ina previsokom cijenom plina dovela u velike probleme kutinsku Petrokemiju, jer je domaći plin, koji u proizvodnji košta 60 lipa po prostornom metru, Petrokemiji prodavala za tri kune.

Hrvatska među najmanje ugroženima zbog ukrajinske krize

Hrvatska je među najmanje ugroženim zemljama u pogledu opskrbe plina zbog ukrajinske krize, ocijenio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Kazao je da Hrvatska ima osigurane količine plina za industriju i domaćinstva za sljedećih šest mjeseci. 

Prema podacima koje je iznio, ukupna potrošnja plina u Hrvatskoj u 2013. je iznosila 2,7 milijardi prostornih metara, od čega je uvezena 1,1 milijarda ili 40-ak posto ukupne potrošnje. Trenutna dnevna potrošnja plina je između 5,5 i šest milijuna prostornih metara. Proizvodnja je na razini 3,5 milijuna prostornih metara dnevno, dok je u skladištu 200 milijuna kubika, dodao je Vrdoljak.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.