Hrvatski radio

Radio Pula

Uljanik gradi sve složenije brodove

18.06.2014.

15:05

Autor: Tatjana Kaštelan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prvi učinci restrukturiranja u pulskom Uljaniku, nakon preuzimanja riječkoga brodogradilišta '3. maja', pozitivno će se odraziti tek nakon 2015. i jedino nas gradnja još složenijih brodova može vratiti na zavidnu tržišnu poziciju koju smo imali prije nekoliko godina, rečeno je, uz ostalo, na Glavnoj skupštini Uljanika u Puli.

Nakon tehničke reorganizacije, ove će godine naglasak biti na ljudskoj integraciji četiri tisuće zaposlenih uljanikovaca i radnika '3. maja'. Financijski rezultat je negativan i s 1,3 milijarde kuna prihoda. I ova će godina biti problematična, no neće ugroziti opstojnost društva, rekao je predsjednik Uprave Uljanika Gianni Rosanda te dodao da će se pravi efekti rada i restrukturiranja vidjeti od 2015. godine nadalje.

Istraživanje morskoga dna i područje ugljikovodika - nova je tržišna niša o kojoj uljanikovci intenzivno pregovaraju s renomiranim svjetskim kompanijama, no predsjednik Uprave Gianni Rosanda nije htio otkriti o kome je riječ.

U riječkom '3. maju' ugovorenim brodovima osigurana je zaposlenost do 2016. godine.

Uljanik gradi 'naj' jaružar

U Uljaniku je ugovoren brod za polaganje kabela za luksemburški Jan de Nul, te najveći drežer dosad koji je, čulo se, veliko priznanje za Uljanik i dokaz da se može kvalitetno plasirati na svjetskom tržištu.

Poslušajte više u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.