Hrvatski radio

Radio Pula

Uljaniku jamstva za gradnju jaružara

04.07.2014.

20:08

Autor: Danijela Dorani/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uljanik je dobio državno jamstvo za gradnju najvećeg jaružara na svijetu. Vlada je na današnjoj telefonskoj sjednici donijela odluku o davanju jamstva u korist Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) i/ili drugih poslovnih banaka u zemlji ili inozemstvu za kreditno zaduženje Uljanik brodogradilišta za financiranje novogradnje 500.

Vlada je ovlastila Ministarstvo financija da u njezino ime izda, a ministar financija potpiše ispravu o davanju jamstva za kreditno zaduženje, i to za izdavanje bankovnog jamstva za povrat avansa kupcu broda Dredging and Maritime Management S. A. Luxembourg, G.D. Luxembourg u iznosu od 124,56 milijuna eura za brod, uvećano za troškove i kamatu, što čini 80 posto avansnih uplata u iznosu od 155,7 milijuna eura za brod.

Izdavanje jamstva, kako se ističe, uvjetuje se sklapanjem ugovora između Ministarstva financija i Uljanik brodogradilišta kojim će se utvrditi sve obveze Brodogradilišta kao i instrumenti osiguranja.

Uljanik gradi 'naj' jaružar
Uljanik isporučio jaružar Baltolomeu Dias

U Vladinu se priopćenju ističe i kako je poslovno stanje Uljanik grupe, unatoč krizi prisutnoj na brodograđevnom i brodarskom tržištu, relativno stabilno, što potvrđuju činjenice da su značajno popunjeni kapaciteti do 2017. godine, a ugovaraju se i novi poslovi. U tijeku je, kako se navodi, i restrukturiranje grupe te se u 2017. i 2018. godini očekuju pozitivni financijski efekti i rast kapitala i rezervi.

Ova odluka Vlade omogućit će realizaciju predmetnog posla, a time i nastavak rada ovog važnog poslovnog subjekta koji zapošljava blizu 4.000 radnika i izvozi gotovo cjelokupnu proizvodnju te ima izniman značaj za gospodarstvo Istarske i Primorsko-goranske županije kao i cijele Republike Hrvatske, zaključuje se u priopćenju Vlade.

Zadovoljstvo odlukom Vlade izražavaju i u pulskom Uljaniku, a direktor tvrtke Uljanik poslovno-informacijski sustavi Hrvoje Markulinčić ističe da se radi o državnom jamstvu prema svim pravilima Europske unije, što znači da se takvo jamstvo ne smatra državnom potporom.

U Uljaniku naglašavaju da je riječ o izuzetno važnom projektu od kojeg će koristi imati ne samo pulsko brodogradilište nego cjelokupno hrvatsko gospodarstvo. Naime, riječ je o usisnom jaružalu s kopačem (self-propelled cutter suction dredger) koje će Uljanik izgraditi za Jan De Nul grupu.

Jaružar će imati snagu kopanja od 8.500 kilovata (kW), i to će biti najsnažnije jaružalo na svijetu s najboljim izvedbenim performansama koje će moći kopati kompaktni pijesak, skrućenu glinu i stijene do 45 metara dubine. Brod će biti dugačak 151,3 metra, širok 36 metara, a visina do glavne palube iznosit će 10 metara. Maksimalna dubina kopanja s produžecima bit će 45 metara.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.