Hrvatski radio

Radio Pula

Umjesto 'outsourcinga' - 'spin-off model'

16.06.2014.

14:39

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić izjavila je da je uži kabinet Vlade donio odluku o odabiru spin-off modela izdvajanje pratećih djelatnosti u javnom sektoru, koji uključuje osnivanje javnog poduzeća u koje će preći svi zaposlenici.

Razmatrajući tri modela procijenili smo da je spin-off model, po kojem će se osnovati trgovačko društvo, isplativ za državne uštede i najmanje stresan za zaposlenike koji rade u neosnovnim djelatnostima u javnom sektoru, rekla je Opačić.

Država ima iskustva s tim modelom, ističe Opačić koja očekuje da će to omogućiti ujednačavanje standarda i kvalitete poslova.

Vlada će prihvatiti taj model do kraja lipnja, nakon toga kreće se u realizaciju, da bi početkom iduće godine bilo osnovano trgovačko društvo u koje bi prešli svi zaposlenici, pri čemu se neće smanjivati njihova prava, najavila je potpredsjednica Vlade.

Tri modela koja je Vlada razmatrala bila su spin-off, samostalno poboljšanje efikasnosti u kući i outsourcing - da privatna poduzeća preuzmu obavljanje neosnovnih djelatnosti i sve zaposlenike.

Istarski sindikalci za referendum protiv 'outsourcinga'

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.