Hrvatski radio

Radio Pula

Uoči Međunarodnog dana protiv nasilja nad ženama

24.11.2014.

14:20

Autor: Petra Neuner Geržinić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Hrvatskoj svaka treća žena trpi fizičko nasilje. 30 žena na godinu ubiju, najčešće njihovi partneri. U Istarskoj županiji bilježi se porast kaznenih djela, odnosno nasilničkog ponašanja u obiteljima. Sve su to alarmantni podaci na koje su uoči Međunarodnog dana nasilja nad ženama upozorile članice Povjerenstva za ravnopravnost spolova Istarske županije.

20 žena u Istri tijekom ove godine teško je ozlijeđeno, protupravno im je oduzeta sloboda te su bile žrtve spolnog odnošaja bez pristanka, silovanja i bludnih radnji. Počinitelji su najčešće njihovi partneri. Usto, kaznena djela poput prijetnji, nametljivog ponašanja i seksualnih delikata bilježe porast ove godine, i to za čak 37 posto.

U porastu je i ekonomsko nasilje nad ženama. Žene sve više traže psihološku i pravnu pomoć. Svjedoče to i djelatnice Sigurne kuće Istra, u kojoj će utočište uskoro imati dvije žene i njihovo petero djece.

No, ovu je godinu, potpuno neočekivano obilježila i problematika zdravstveno medicinskog nasilja nad ženama. Odnosno sve učestaliji priziv savjesti ginekologa po pitanju abortusa. Odluka o prekidu trudnoće osobna je odluka svake žene, tvrde članice Povjerenstva. Stoga se pridružuju Ženskoj mreži Hrvatske i pravobraniteljici za ravnopravnost spolova koje od države traže zaštitu prava žena na pobačaj.

Poslušajte više u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.