Hrvatski radio

Radio Pula

Uprizorenje legende o Morganovom blagu

27.08.2014.

15:28

Autor: Branko Biočić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Turistička zajednica Istarske županije i njezina razvojna agencija pokrenule su projekt kulturnog turizma Istra Inspirit. Na različitim se mjestima oživljuju povijesni događaji, mitovi i legende. Sinoć je tako u Dvigradu premijerno uprizorena legenda o Morganovom blagu.

Za blago jednog od najpodmuklijih gusara, koje je svijet ikada upoznao, Henryja Morgana ponovno su se ispred zidina srednjovjekovnog Dvigrada vodile borbe. Međutim, legenda ne kaže kakvo je to blago i gdje je skriveno.

Legenda samo kaže da je on nakon što je prekršio mirovni sporazum sa Španjolskom i Engleskom,  pobjegao ovdje u Istru, u Limski kanal i tu negdje sakrio svoje blago. Legenda također kaže da je jedan ribar našao poruku u boci u kojoj je stajalo da je Morgan sakrio svoje blago baš ovdje negdje u Dvigradu. Pojasnio je Antonio Jakupčević, gusar Henry Morgan.

Bila su to vremena kada je Istru poharala kuga, a rijetki su poput kanonika Jurja Korenića ostali živjeti u Dvigradu.

Njegovo stado se rasulo.Tu živi sa dvije-tri starice koje su bolesne i jednostavno taj susret njegov imaginarni s Morganom će upravo probuditi nadu ai Morganu da život može teći dalje. Rekao je prvak riječkog HNK-a Denis Brižić, kanonik Juraj Korenić. 

Predstava je imala dublju poruku. Nekome je blago obitelj, nekome je blago ljubav, djeca, nekome novci i svatko ima apsolutno pravo odabrati što će biti njegovo najveće blago koje će čuvati i skrivati. Dodala je redateljica Petra Blašković

Kovčeg s blagom ipak je pronađen. U njemu u bili tartufi, blago istarskog podneblja, a ono pravo, Morganovo, ako ga uopće ima, čekat će neka druga vremena.

Pogledajte videoprilog.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

3 dana

Pulska noć

Pulska noć